Aantal straatroven neemt toe

ALMERE • Zo 1 december 2019 | 20:49 • Zondag 1 december 2019 | 20:49

Het aantal straatroven in Almere is het afgelopen jaar toegenomen. Dat blijkt uit de eerste rapportage naar aanleiding van het Actieplan Veiligheid 2019-2022.

Het was de bedoeling om de zogenoemde High Impact Crimes (woninginbraken, straatroven en overvallen) in elk geval niet te laten toenemen. Dat is wat betreft straatroven en overvallen niet gelukt. In de eerste zes maanden van dit jaar waren er 41 straatroven, negen meer dan in dezelfde periode in 2017.

Daarnaast valt op dat er sprake is het aantal jonge Almeerse verdachten toeneemt. In de eerste helft van 2019 waren dat er volgens politiecijfers 1043 in de leeftijd van 12 tot en met 24 jaar. De politie en experts denken dat jongeren steeds vroeger aan hun criminele carrière lijken te beginnen. Er is een verharding van de jongerencultuur, waarbij jongeren vaker steekwapens zoals messen op zak hebben.

In de winter meer straatroven
De VVD in Almere stelde onlangs vragen aan het college van burgemeester en wethouders vanwege een recente reeks straatroven. De partij heeft het idee dat het er steeds meer worden. Volgens het college klopt dat beeld, maar is dat elk jaar het geval tijdens de 'donkere dagen' in de winter. Of het er meer zijn dan afgelopen jaren is nog niet duidelijk. Deze winterperiode wordt er wel meer stadstoezicht ingezet. Concreet betekent dit dat er vijf dagen in de week 1 à 2 koppels extra toezicht houden op de plekken waar vaak overvallen zijn.

Zorgen om capaciteit politie
De VVD wilde ook weten of er wel voldoende mankracht is om straatroven en overvallen aan te pakken. Het college zegt zich zorgen te maken over de politiecapaciteit. Agenten van het HighImpactCrime-team moeten ook meedraaien in andere reguliere diensten. Dat betekent dat zij minder tijd kunnen besteden aan het opsporen van woninginbraken en overvallen. De lokale driehoek moet volgens het college nog scherper kiezen welke opsporingstaken de hoogste aandacht krijgen.

De rapportage naar aanleiding van het Actieplan Veiligheid 2019-2022 moet nog besproken worden door de raad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel