Woonzorg Flevoland luidt financiële noodklok

FLEVOLAND • Ma 2 december 2019 | 7:39 • Maandag 2 december 2019 | 7:39

Bestuurder John Bos van Woonzorg Flevoland luidt de noodklok. Hij maakt zich zorgen over de kwaliteit van de zorg in de verpleeghuizen van de organisatie en heeft een brief naar de Tweede Kamer en de minister gestuurd.

Ouderen vallen in verschillende categorieën naarmate ze meer zorg nodig hebben. Op basis daarvan krijgt een instelling geld. De lagere zorgcategorie krijgt volgend jaar minder geld. Hogere categorieën krijgen meer geld. Instellingen met veel ouderen die in de lage categorie vallen, hebben daardoor een financieel probleem.

Een miljoen minder
Vijftig procent van de cliënten van Woonzorg Flevoland valt in de categorie die gekort wordt. Daardoor komt er een miljoen euro minder binnen. Er is wel extra geld om de kwaliteit te verbeteren, maar onder de streep komt er volgend jaar 150.000 tot 200.000 euro netto minder binnen.

De basiszorg blijft wel gewaarborgd, omdat er niet wordt bezuinigd op 'handen aan het bed'. Volgens John Bos had Woonzorg Flevoland verwacht dat er juist meer geld zou komen. Daarom was er meer personeel aangenomen en zijn mensen opgeleid. Dat kan volgend jaar niet doorgezet worden. Verder ziet Bos zich gedwongen extra's terug te schroeven die mensen nu gewend zijn. Zo verdwijnen er huiskamers en wordt de receptie minder bezet.

Brandbrief
John Bos hoopt dat zijn brandbrief serieus genomen wordt. Hij zegt dat er al Kamerleden gereageerd hebben en een debat willen aanvragen met de minister. Die zou hebben toegezegd dat instellingen er in elk geval niet op achteruit mogen gaan, maar dat is nog geen harde toezegging.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel