Unieke oorlogsfoto: Duitse journalisten krijgen uitleg over polder

FLEVOLAND • Ma 2 december 2019 | 15:15 • Maandag 2 december 2019 | 15:15

De Duitse bezetter heeft in de Tweede Wereldoorlog Duitse journalisten uitgenodigd om de voortgang van de Noordoostpolder te laten zien. In het gemeentehuis van Kampen werd een presentatie gehouden over het inpolderingsproject. Remco van Diepen van Batavialand vertelt over een bijzondere foto over de Noordoostpolder.

Op de foto staat een grote maquette van de Noordoostpolder. De toenmalig burgemeester van Kampen heeft een papiertje in zijn hand en vertelt aan de aanwezigen over het project. Het doel was om te laten zien hoe belangrijk de Noordoostpolder was. De polder was net aangelegd en de Duitsers vonden het belangrijk voor de voedselvoorziening. Daarom kreeg Nederland toestemming om het gebied verder te ontwikkelen.

Het is volgens Van Diepen bijzonder om Duitsers op de foto bij de polder te zien. "Het land was nog niet klaar en de Duitsers lieten zich daar niet vaak zien. Ze vonden het wel goed." De razzia van november 1944 was het eerste moment waarop de Duitse bezetter massaal de polder in trok. Daarvoor werd Noordoostpolder grotendeels met rust gelaten.

Foto's insturen
Wil je ook de foto's uit de Tweede Wereldoorlog delen? Stuur ze dan naar de samenwerkende historische instanties. Dat kan via een speciale website of door langs te gaan bij museum Batavialand in Lelystad of Museum Schokland.

Tot de dag van Dodenherdenking besteedt Omroep Flevoland iedere week aandacht aan de oorlog en bevrijding aan de hand van bijzondere foto's. Eerder werden foto's besproken over het dagelijks leven in de polder en de bevrijding van Emmeloord, waarbij Nederlandse vlaggen werden beschilderd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel