Gedeputeerde: Bouw komt weer op gang

FLEVOLAND • Di 3 december 2019 | 10:44 • Dinsdag 3 december 2019 | 10:44

Een deel van de bouwprojecten in Flevoland die stillagen vanwege de problemen met stikstof, worden weer in gang getrokken. Dat meldt gedeputeerde Harold Hofstra.

Het gaat onder meer om woningbouwprojecten in Almere Duin, Almere Haven en Almere Buiten, de renovatie van treinstation Almere Centrum en de realisatie van een distributiecentrum voor supermarktketen Lidl op bedrijventerrein Stichtsekant.
Ook woningbouw in de Lelystadse wijk Warande en bij Ens kan weer doorgaan. Groen licht is er ook voor het hotel van Van der Valk bij Lelystad.

De provincie heeft de afgelopen weken zo'n tachtig bouwprojecten doorgerekend om te zien wat de stikstofuitstoot is tijdens de bouw. Deze tachtig vallen onder de norm en zorgen niet voor significante uitstoot.

Op de lijst staan zeker nog eens tachtig projecten. Hofstra erkent dat deze steeds complexer worden om op te lossen. Daaronder schaart hij onder meer de Floriade in Almere en andere evenementen, al denkt de provincie dat soms met eenvoudige maatregelen winst is te boeken. Zoals door dieselgeneratoren voor de stroomvoorziening te vervangen door die op stroom.

Vanavond weer overleg met minister
Hofstra en zijn collega's uit de andere elf provincies hebben dinsdagavond weer overleg met minister Carola Schouten. Afgelopen vrijdag is al op hoofdlijnen afgesproken welke maatregelen de provincies en het Rijk gezamenlijk gaan nemen om de stikstofuitstoot aan te pakken. Die raken zowel de landbouw als de bouwsector, terwijl het kabinet eind december of begin januari met een tweede pakket maatregelen komt.

Gedeputeerde Hofstra stelt dat de provincies dezelfde lijn zullen aanhouden. Flevoland zal in haar beleidsregels geen maatregelen nemen die strenger zijn dan landelijk is afgesproken. Wel zal Flevoland maatregelen met de buurprovincies moeten afstemmen. Hofstra kan nog niet zeggen of het helpt om bijvoorbeeld landbouwbedrijven nabij de Weerribben in Overijssel uit te kopen om de stikstofuitstoot te verminderen. Dat hangt af van wat Overijssel gaat doen.

Vergunningen moeten op een andere manier beoordeeld worden sinds de Raad van State eind mei oordeelde dat de overheid niet genoeg doet om te voorkomen dat stikstof neerslaat in kwetsbare natuurgebieden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel