Diepgaand onderzoek naar jeugdhulp

LELYSTAD • Di 3 december 2019 | 22:07 • Dinsdag 3 december 2019 | 22:07

De gemeente Lelystad doet tot februari diepgaand onderzoek naar de gevolgen van mogelijke bezuinigingen op de jeugdzorg. Volgens wethouder Nelly den Os wordt daarbij samen met zorgaanbieders heel zorgvuldig gekeken naar hoe bezuinigingen kunnen uitpakken.

"Het is ook onze zorg dat we goed in beeld brengen wat er rondom de jeugdhulp gebeurt. Daarom moeten we echt een spade dieper de grond in gaan om te voorkomen dat we nu maatregelen nemen waarvan we over twee jaar zeggen dat we die nu juist niet hadden moeten nemen", aldus Den Os. Samen met de Jeugd- en Gezinsteams (JGT) bekijkt de gemeente tot februari hoe de jeugdhulp op dit moment is georganiseerd en waar het efficiënter en goedkoper kan.

De wethouder reageerde op zorgen van onder meer VVD, D66, Leefbaar Lelystad en de SP. De SP is bang dat er in de drang naar kostenbesparingen verkeerde keuzes worden gemaakt. Leefbaar maakt zich zorgen dat de gemeente op de stoel van de behandelaar gaat zitten om te voorkomen dat kinderen dure behandelingen krijgen. Ook het bekorten van een behandeling vinden diverse fracties ongewenst.

Niet op stoel professional zitten
"We gaan zeker niet op de stoel van de professionals en huisartsen zitten. Dat mogen we niet eens. Maar we kijken wel naar goede voorbeelden elders van hoe het efficiënter kan", aldus wethouder Den Os. Eén van de mogelijkheden die wordt bekeken is of huisartsen in hun praktijk kunnen worden geholpen door een praktijkondersteuner voor de jeugd. Dat kan voorkomen dat huisartsen doorverwijzen naar duurdere, specialistische jeugdhulp.

Lelystad is één van de gemeenten die hard wordt getroffen door de bezuinigingen op de jeugdzorg vanuit het Rijk en tegelijk een sterke toename van het aantal kinderen en jongeren dat hulp vraagt. Dit jaar komt de gemeente 3,2 miljoen euro te kort, volgend jaar loopt dit op tot 3,8 miljoen. Het college van b en w kondigde in oktober een reeks maatregelen aan om 3 tot 4,5 miljoen per jaar te besparen.

"Laten we naar het Malieveld gaan"
Volgens de ChristenUnie is onlangs in een debat in de Tweede Kamer nog weer gebleken dat politiek Den Haag onvoldoende doordrongen is van de ernst van de problemen waarmee de gemeenten kampen. "Laten we naar het Mailieveld gaan. We moeten de druk zo groot mogelijk houden", aldus Berend Okma op zijn laatste avond als gemeenteraadslid.

Een inspreker gaf aan dat zij in de hele discussie de aandacht mist voor de rol van de ouders. Zij vindt dat de gemeente ook voor hun situatie oog moet hebben. PvdA-raadslid Emiel van den Herberg wees er op dat de raad vorige maand een motie heeft aangenomen, waarin de raad zelf onderzoek gaat doen naar de dagelijkse praktijk van de jeugdhulp, maatschappelijke ondersteuning en re-integratie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel