Inwoners denken mee over aanleg Oostvaardersoevers

FLEVOLAND • Wo 11 december 2019 | 0:55 • Woensdag 11 december 2019 | 0:55

Er moeten verbindingen komen tussen het Markermeer en de Oostvaardersplassen en de Lepelaarplassen. De Oostvaardersoevers. Dat zou de natuurwaarde van deze gebieden sterk kunnen vergroten. Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, Waterschap Zuiderzeeland, Flevolandschap, de provincie en de gemeenten Almere en Lelystad willen daarom een plan bedenken om water, vissen en voedingsstoffen vrij heen en weer te laten gaan tussen die gebieden. Nu is dat niet mogelijk omdat de Oostvaardersdijk er tussen ligt.

Belangstellenden konden dinsdagavond op het stadhuis in Almere terecht voor tekst en uitleg over het project. Volgens projectleider Petra van Konijnenburg zijn er diverse lastige problemen op te lossen. "Het hoogteverschil tussen het Markermeer en de twee plassen is maar liefst ongeveer vier meter", zegt van Konijnenburg. "En daar zwemt vis nou niet echt makkelijk tegenop. En zomaar even een opening in de dijk maken is natuurlijk geen goed idee. Want dan stroomt Flevoland vol water. Een kant-en-klare oplossing hebben we nog niet." Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft 45 miljoen euro beschikbaar gesteld om de Oostvaardersoevers mogelijk te maken. Het project moet het Nationaal Park Nieuw Land een boost geven.

Buitendijks fiets- en wandelpad
Bezoekers konden hun licht opsteken tijdens de informatiebijeenkomst. Maar zij konden ook ideeën aandragen. "Ik zou het goed vinden als de Oostvaardersplassen meer toegankelijk worden", zegt bezoeker Nico van Oers. "Nu is het vooral zo dat je er omheen loopt of fietst". Van Oers wil dat er aan de kant van het Markermeer een buitendijks fiets-en wandelpad wordt aangelegd. "Ik begrijp dat daar kleine eilanden moeten komen waar vis beschutting kan vinden. Het zou mooi zijn als daar dan een slingerend pad langs kan worden aangelegd."

Bezoeker Wim Kleefstra heeft een idee voor de Oostvaardersdijk. "Die weg, daar rijdt wel heel veel verkeer. Rijkswaterstaat vindt dat dat een bemoeilijkende factor is bij de aanleg van een doorlaat van water. Dus als de dijk verkeersluw wordt, dan is dat goed voor de natuur én voor de recreant."

Tweede bijeenkomst
Projectleider van Konijnenburg wil de ideeën van bezoekers meenemen in de nog te vormen plannen voor de Oostvaardersoevers. Donderdagavond 12 december is er een tweede bijeenkomst in het provinciehuis in Lelystad. Naar verwachting worden de Oostvaardersoevers rond 2025 aangelegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel