Kerken delen vaker en meer kerstpakketten uit

FLEVOLAND • Do 12 december 2019 | 11:51 • Donderdag 12 december 2019 | 11:51

Flevolandse kerken delen opvallend vaak kerstpakketten uit aan armen in de provincie. Dat blijkt uit onderzoek van alle gezamenlijke kerkgemeenschappen in Nederland. Bijna 90 procent van de kerken in de provincie doet mee aan een kerstpakkettenactie. In de rest van het land ligt dat met 60 procent een stuk lager. Ook worden er meer pakketten uitgedeeld dan drie jaar geleden.

Volgens het onderzoek heeft 'de armoede in Flevoland zich onverkort gehandhaafd', ook al gaat het het Nederland momenteel economisch voor de wind. Dat is volgens classispredikant Klaas van der Kamp van Overijssel en Flevoland opvallend: "Je zou dan hopen en verwachten dat de armoede minder wordt. Maar dat is niet gebeurd. Het is ook niet erger geworden, maar het is verschoven." Volgens de predikant zie je dat mensen die in armoede leven, grotere problemen hebben. En hij ziet dat bepaalde groepen er mee te maken hebben zoals ZZP'ers. "Een soort verborgen armoede", aldus Van der Kamp.

Gemiddeld kregen kerken in Flevoland in 2018 ruim twintig vragen voor financiële hulp. In de meeste gevallen gaat dat om hulp bij 'levensonderhoud'. Dat gaat bijvoorbeeld om de dagelijkse boodschappen, kleding of het vervangen van een wasmachine. Het aantal vragen om financiële ondersteuning is iets gestegen ten opzichte van drie jaar geleden (van 17 naar 24). Ook werd er per kerk duizend euro meer per jaar aan uitgegeven (van 4765 euro per jaar naar 5626 euro per jaar).

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel