"Toekomstige bewoners Oosterwold moeten op riool"

ALMERE • Di 17 december 2019 | 22:28 • Dinsdag 17 december 2019 | 22:28

Toekomstige bewoners van de nieuwe Almeerse woonwijk Oosterwold moeten worden aangesloten op een riolering. Dat vindt het Bestuurlijk Overleg Oosterwold, waarin onder meer Waterschap Zuiderzeeland, de gemeenten Almere en Zeewolde en de provincie zijn vertegenwoordigd.

Daarmee wordt afgestapt van het principe dat bewoners een eigen installatie aanleggen voor de zuivering en afvoer van afvalwater. Bewoners van Oosterwold moeten in principe nu nog alles zelf regelen. Zo is er bijvoorbeeld geen riool en moeten bewoners zelf installaties aanleggen. Het waterschap verleent daarvoor vergunningen en controleert of er wel volgens de regels wordt geloosd. Dit kost veel geld. Ook is de waterkwaliteit niet op orde, zo bleek uit een eerder onderzoeksrapport.

Het Bestuurlijk Overleg Oosterwold wil daarom dat nieuwe bewoners worden aangesloten op een riool. Het afvalwater moet vervolgens worden gezuiverd op een centrale plek. Dit zou kunnen in een nieuwe zuiveringsinstallatie in de wijk zelf, of door delen van Oosterwold aan te sluiten op de bestaande afvalwaterzuiveringsinstallatie van het waterschap in Almere.

Huidige bewoners
Almeerders die al een huis hebben in Oosterwold en goed werkende systemen hebben aangelegd, hoeven zich volgens het waterschap geen zorgen te maken. Zij mogen hun systemen houden. Bewoners die slecht werkende systemen hebben, krijgen de tijd om dat systeem op orde te krijgen. Lukt dat niet, dan moeten ze worden aangesloten op het nieuwe systeem, net als toekomstige bewoners. "Met de individuele zuivering lopen wij te veel risico's dat het niet voldoet aan de zuiveringskwaliteit die nodig is", zegt Andries Poppe van het waterschap.

Fouten en kritiek
Uit een rapport bleek onlangs dat de waterkwaliteit in Oosterwold niet goed is. Er wordt vervuild water geloosd. Van de 119 systemen van wijkbewoners voldoen er 33 niet aan de eisen. Gevolg is dat er veel fosfaten in de grond terechtkomen. Het waterschap moet op zoek naar een andere manier voor de afvalwaterafvoer en -zuivering in Oosterwold, zo luidt het advies.

Uit hetzelfde rapport bleek ook dat kosten die Waterschap Zuiderzeeland maakt voor Oosterwold erg hoog zijn. Er is tot nu toe ruim 600.000 euro uitgegeven aan het project. Dat is tien keer meer dan aan een gewone nieuwe woonwijk.

In de eerste helft van volgend jaar worden de voorstellen uitgewerkt. In juni wordt dan een besluit verwacht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel