Patiënten failliete ziekenhuizen liepen verhoogd risico

LELYSTAD • Do 19 december 2019 | 10:57 • Donderdag 19 december 2019 | 10:57

Er zijn geen calamiteiten geweest die de dood of ernstige schadelijke effecten tot gevolg hadden bij patiënten van de failliete MC IJsselmeerziekenhuizen. Dit concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De OVV onderzocht de veiligheid van patiënten in de aanloop naar en afwikkeling van het faillisement van de ziekenhuizen. Wel is er een verhoogd risico geweest voor de patiëntveiligheid.

Het grootste gevaar voor patiënten ontstond doordat er geen achtervang was om complicaties op te vangen in andere ziekenhuizen. De plotselinge sluiting van acute en klinische verloskunde in Lelystad gebeurde zonder afstemming met omliggende ziekenhuizen. Bovendien was er maar weinig operationele ruimte in de ziekenhuizen waar de patiënten met een acuut probleem naartoe moesten.

De Onderzoeksraad concludeert verder dat door het vertrek van artsen risico's ontstonden. Patiënten konden daardoor een terugval krijgen, vertraging in hun behandeling oplopen en er ontstond het gevaar dat ze zorg gingen mijden.

Ook was de beschikbaarheid van patiëntgegevens niet gegarandeerd, doordat de doorstartende partijen van de MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord worstelden met het overnemen van het grote aantal patiënten en hun gegevens.

Ongecontroleerde uitval
Nadat de MC IJsselmeerziekenhuizen eind oktober 2018 failliet werden verklaard, brak een turbulente en onzekere periode aan. Sommige risico's die patiënten daardoor liepen, zijn volgens de Onderzoeksraad ontstaan doordat de organisatie in elkaar stortte en er een ongecontroleerde uitval van zorgfuncties ontstond. Maar er speelden tegelijk ook problemen die in alle ziekenhuizen spelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de uitdagingen rondom het opvangen van acute patiënten in de regio. Door het faillisement werd dit nog prangender, omdat deze problemen nu onder grote tijdsdruk moesten worden opgelost.

Door de combinatie van deze omstandigheden is de continuïteit van goede en veilige zorg onder druk komen te staan, concludeert de OVV.

Reactie curatoren
De curatoren van de failliete ziekenhuizen laten in een reactie weten dat de patiëntveiligheid niet in gevaar geweest. "Er is in de IJsselmeerziekenhuizen geen sprake geweest van onveilige situaties voor patiënten. Vanaf de eerste dag is met man en macht gewerkt aan het zo goed mogelijk voortzetten en overdragen van de zorg. Dit gebeurde in overleg met de daartoe bevoegde instanties en de eerste en tweede lijns ketenpartners uit de omgeving."

De curatoren erkennen dat in de weken na het uitspreken van het faillissement er bij patiënten en derden vragen leefden over de voortgang van de zorg. "Dat op zichzelf zorgde soms begrijpelijkerwijs voor onzekerheid, maar niet voor patiëntonveiligheid. Ook in die turbulente periode kort na het uitspreken van het faillissement is de patiëntveiligheid steeds gewaarborgd, waarbij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) intensief toezicht hield."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel