Erfgoedvereniging: pand SGL moet bewaard blijven

LELYSTAD • Vr 20 december 2019 | 7:10 • Vrijdag 20 december 2019 | 7:10

Het gebouw van Scholengemeenschap Lelystad (SGL) aan het Kofschip is cultuurhistorisch erfgoed en mag daarom niet gesloopt worden. Dat vindt de Erfgoedvereniging Heemschut, een landelijke vrijwilligersorganisatie die zich sterk maakt voor het behoud van bijzondere en karakteristieke panden in Nederland.

De erfgoedvereniging zegt te reageren op zorgen en meldingen uit de Lelystadse samenleving. Hoewel er formeel nog geen sloopplannen voor de decennia oude scholengemeenschap zijn, komt het pand wel leeg te staan als de nieuwe scholengemeenschap Porteum over anderhalf jaar klaar is.

Lelystedeling Ben Kamstra begon vorige maand al een petitie om de SGL van de sloophamer te redden. Inmiddels is die zo'n 500 keer ondertekend. Ook Lelystedeling Jan Staphorst voerde actie op Facebook voor behoud van het gebouw.

'Een karakteristiek pand'
Volgens Erfgoedvereniging Heemschut is het SGL-pand karakteristiek voor de periode waarin het gebouwd werd. De opzet en indeling van het gebouw zijn volgens secretaris Ben te Raa van Heemschut Flevoland zichtbaar gebaseerd op opvattingen die destijds in het onderwijs speelden. Zo is er veel groen rond het pand en zijn er allerlei ruimtes waar scholieren zich konden terugtrekken.

De erfgoedvereniging wijst verder op de emotionele waarde die het gebouw voor veel Lelystedelingen heeft. Daarnaast heeft het pand historische waarde, onder meer omdat het net zo oud is als Lelystad zelf.

Omdat het pand uitstekend is onderhouden, verwacht de secretaris van de erfgoedvereniging dat er zeker een nieuwe bestemming voor gevonden kan worden. Omdat het gebouw door de jaren heen geleidelijk uitgebreid is, zou ook een deel van het pand bewaard kunnen blijven.

Brief aan gemeente
In 2013 heeft de Erfgoedcommissie Lelystad aan het stadsbestuur een waardestellend advies voor het gebouw overhandigd. Op basis daarvan had de gemeente de erfgoedwaarde van het gebouw moeten bepalen. Maar voor zover Te Raa kan vaststellen, is dat nooit gebeurd. Erfgoedvereniging Heemschut heeft de gemeente daarom per brief verzocht om alsnog te erfgoedwaarde van het SGL-pand te bepalen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel