Handhavers krijgen bodycams op proef

ALMERE • Wo 25 december 2019 | 11:25 • Woensdag 25 december 2019 | 11:25

De gemeente Almere start een proef met bodycams voor gemeentelijke handhavers. De bodycam is een draagbare camera die is bevestigd op de jas van de handhaver, ter hoogte van zijn of haar borstkas. De proef start 27 december en duurt tot eind maart 2020.

Handhavers hebben volgens de gemeente te maken met agressie en geweld op straat. "Dat is ongewenst en onacceptabel, want ook handhavers moeten veilig hun werk kunnen doen", zo stelt de gemeente. De gemeente wil met de bodycams het veiligheidsgevoel van deze boa's vergroten en hen beschermen. In een onveilige situatie kan de handhaver, na het geven van een waarschuwing, de bodycam aanzetten en een opname maken.

Positieve ervaring met gebruik in andere steden
De gemeente verwacht dat het dragen en gebruiken van een bodycam leidt tot minder agressie en minder geweld tegen de handhavers. Uit onderzoek in andere steden blijkt dat het dragen van bodycams een de-escalerend effect heeft in conflictsituaties en dat de camera's preventief werken op het gedrag van een -mogelijke- overlastgever. "De meeste mensen, die weten dat zij gefilmd worden, passen hun gedrag aan. Ook voelden handhavers zich veiliger", aldus de gemeente. Met deze proef wordt onderzocht of het dragen van bodycams ook in Almere dit effect heeft.

Zo werkt de bodycam
De camera staat standaard op stand-by. In deze stand filmt de camera en registreert het geluid, maar worden beelden niet opgeslagen. Zodra de handhaver de bodycam aanzet, worden de beelden wel opgeslagen. Dit is inclusief 30 seconden voordat de opnameknop op de camera wordt aangezet. Als de handhaver het filmen stopt, loopt de opname nog 30 seconden door.

Bezwaar tegen filmen
De handhavers zijn bevoegd om zelf te bepalen wat ze opnemen. Daar is geen toestemming voor nodig van de mensen die in beeld komen. Burgers kunnen achteraf bezwaar maken. De gemeente Almere stelt zorgvuldig om te gaan met gegevens. De beelden worden versleuteld opgeslagen. Enkel geautoriseerde personen mogen de beelden bekijken.

Opnames van de bodycam kunnen in een aantal specifieke gevallen worden gebruikt. Het Openbaar Ministerie kan de beelden vorderen in een strafrechtelijk onderzoek. Een boa kan om inzage vragen om zo zijn of haar eigen handelen te evalueren. En burgers kunnen een verzoek tot inzage doen bij een klachtenprocedure.

VVD gaf voorzet
De VVD in Almere vroeg onlangs al om bodycams voor boa's. De partij zag de camera's als handig hulpmiddel bij de handhaving van de verschillende vuurwerkvrije zone's die dit jaar zijn ingesteld in de stad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel