'Mijn levensverhaal moet in een fles zitten'

ALMERE • Do 26 december 2019 | 12:53 • Donderdag 26 december 2019 | 12:53

In het huis van Jan Nijboer zijn talloze sporen terug te vinden van zijn leven als bierbrouwer en ook whiskystoker. Met zijn zelf gebrouwen bier stond de Almeerder op festivals tussen de biergiganten en hij kreeg wereldwijd aandacht als maker van het sterkste bier ooit, met een alcoholpercentage van 70%.

In het levensboek dat Nijboer momenteel aan het schrijven is met een vrijwilliger van Humanitas, komt zijn passie uitgebreid aan bod. Hij gaat terug naar zijn grootvader, gepassioneerd banketbakker, waarvan hij leerde dat de grondstof 'meel' de belangrijkste basis was voor het bakken van een goed brood, net zoals gerst, mout en hop dat voor bier zijn.

Het bier werd thuis gebrouwen in de schuur achterin de tuin in de Almeerse Filmwijk. Vanwege zijn gezondheid moest hij een jaar of twee geleden daarmee stoppen, maar de talloze mooie herinneringen blijven. En wanneer je het huis binnenkomt, valt de geur van de whisky op die Nijboer nog steeds voor eigen gebruik maakt.

Een zoon van een scharensliep, een lesbische gescheiden vrouw of iemand die op de vlucht moest voor de nazi's. Mensen met allemaal een heel verschillend leven achter zich. Toch hebben ze één ding gemeen – ze schrijven allemaal hun levensverhaal, geholpen door een vrijwilliger van Humanitas. Deze hele week besteden we aandacht aan deze verhalen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel