Terugblik: verbod op pulskorvisserij

URK • Ma 30 december 2019 | 7:00 • Maandag 30 december 2019 | 7:00

"Het is een gitzwarte dag." Teleurgesteld reageert Durk van Tuinen van de Vissersbond op het verbieden van pulskorvisserij. Het is 13 februari 2019, tien uur 's avonds. Na uren wachten is de vergadering in Straatsburg over visserij afgelopen. Voor de Urker vissers is de uitkomst teleurstellend.

Pulskorvisserij zit op dat moment nog in een testfase. Europa moet bepalen of pulskor als een legale visserijmethode mag doorgaan of dat het verboden gaat worden. Het Europees Parlement koos voor het laatste. Begin dit jaar werd dat duidelijk en kwam er een pulsverbod.

Pulskor is een visserijmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van stroomstootjes. Aan het net zitten elektroden die platvis van de zeebodem opschrikken. Hierdoor komt de vis los van de bodem en in het net terecht.

Het besluit van het Europees Parlement heeft vergaande gevolgen voor de vissers van Urk. De helft van de vloot moest dit jaar stoppen met pulsvissen. In december komen daar nog eens twintig pulsvissers bij. Eén Urker pulsvisser mag nog doorgaan in 2020. Daarna stopt het voor iedereen.

Vechten tegen de bierkaai
De Vissersbond is teleurgesteld over het besluit en blijft strijden en lobbyen om pulskorvisserij in een positief daglicht te zetten. "Wij gaan toch weer met de onderzoeksresultaten de gang naar Brussel maken." Gehoopt wordt dat er toch een opening komt waardoor pulskor een nieuwe kans krijgt. Maar Van Tuinen ziet het vooralsnog als vechten tegen de bierkaai. "De eerste jaren zal er geen ruimte komen maar wie weet wat je daarna wel voor elkaar krijgt."

Ook in het nieuwe jaar breekt een spannende tijd voor de vissers aan. De gevolgen van de Brexit zijn nog niet duidelijk en het plan Wind op Zee wordt uitgerold. Ook daarbij is het de vraag hoeveel ruimte op het water voor de vissers overblijft.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel