Vissers Z-182: migranten begonnen te huilen van blijdschap

URK • Ma 30 december 2019 | 21:35 • Maandag 30 december 2019 | 21:35

Het redden van 21 migranten die in nood verkeerden op een klein bootje op Het Kanaal heeft veel indruk gemaakt op de Urker bemanning van de kotter Z-182. Dat vertellen de vissers aan de NOS, die ze sprak vlak na hun terugkomst op Urk. "Toen de mensen weer veilig en wel bij de Kustwacht aan boord waren stonden mijn benen ook te trillen", geeft schipper Tiemen Klaas Wezelman aan.

De migranten probeerden met een klein bootje van Frankrijk naar Engeland te komen, maar kwamen in de buurt van Duinkerke in de problemen. De Franse kustwacht ontving rond 21:15 uur een noodsignaal van het schip. Omdat de kotter 'Hennie' van de Urker vissers het dichtst in de buurt was, werd de bemanning gevraagd hulp te bieden. De Z-182 vaart onder Belgische vlag.

Lampje van een telefoon
Het lokaliseren van het bootje met migranten op Het Kanaal was geen gemakkelijke opgave. Ruim een half uur is gezocht voordat ze het bootje in het vizier kregen. "In de verte zagen we een lampje knipperen. Waarschijnlijk gedaan met hun telefoon", zo vertelt Wezelman. "Er waren sommigen bij die begonnen echt te huilen van blijdschap toen we ze op het schip gehaald hadden."

Het bootje stond al grotendeels onder water toen de Urkers ter plaatse kwamen. De opvarenden van de Z-182 verbaasden zich erover dat er zoveel mensen uit tevoorschijn kwamen. "Het bootje dat was niks. M'n schoen zou ik er nog niet aan meegeven", vertelt visser Dub Nentjes. "De mensen waren nat. Ik geloofde niet dat daar twintig mensen op konden. Zo klein was het."

Vooral het feit dat er een baby en peuter onder de opvarenden in nood zaten maakte indruk. "Het had niet lang meer moeten duren. Want dan waren ze er niet meer geweest denk ik", zegt Cor Weerstand.

"Je ziet het altijd op het nieuws en na tien seconden ben je dat beeld eigenlijk weer vergeten. En nu maak je het zelf mee. Dan zie je pas in wat voor een situatie die mensen zich bevinden om zulke dingen te doen", blikt schipper Wezelman terug.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel