'Voor eind 2020 is er spoedeisende hulp in St Jansdal'

LELYSTAD • Vr 3 januari 2020 | 16:49 • Vrijdag 3 januari 2020 | 16:49

Voor het einde van het jaar is er weer spoedeisende hulp in ziekenhuis St Jansdal Lelystad. Die verwachting heeft zorg-gedeputeerde Jop Fackeldey. "Dat is zo concreet, dat moet echt lukken."

Na het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen in oktober 2018 is er vorig jaar een plan gemaakt met betrokkenen over hoe de gezondheidszorg in Flevoland er op de korte en langere termijn uit moet komen te zien. Dit heeft geleid tot een advies van zorgverkenner Bas Leerink. In de Tweede Kamer zijn half december moties aangenomen om de zorg in Flevoland te versterken. De Zorgtafel Flevoland moet ervoor zorgen dat de voorstellen worden uitgewerkt tot concrete plannen.

Grotere zorgen maakt Fackeldey zich over de acute verloskunde. "Daarvoor zijn voorzieningen nodig die hier niet zijn en hoe we dat moeten oplossen, weten we eigenlijk niet." Volgens Hermien Roddenhof van Stichting Behoud Ziekenhuis Lelystad is de oplossing een bevalkamer. "Daar kunnen mensen terecht met hun eigen verloskundige. Inmiddels hebben we een goedlopende poli. Is er een twijfelgeval, dan bel je de gynaecoloog. Negentig procent van de gevallen is niet ingewikkeld. En anders is het in de ambulance en naar Harderwijk of Almere."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel