Overijssel wil andere aanpak rondom Lelystad Airport

LELYSTAD • Di 7 januari 2020 | 8:47 • Dinsdag 7 januari 2020 | 8:47

De provincie Overijssel wil dat minister Cora van Nieuwenhuizen haar aanpak rondom Lelystad Airport verandert. De provincie merkt dat er veel onvrede is onder de inwoners en instellingen die meedoen aan het inspraaktraject rondom het vliegveld.

In een brief roept het provinciebestuur de minister op om te investeren in draagvlak. "De laatste tijd krijgen wij signalen dat er veel onvrede is over de manier waarop uw ministerie omgaat met de partijen die deelnemen en hun inbreng", staat in de brief van gedeputeerden staten. "De gang van zaken rond Lelystad Airport wekt bij vele bezorgde inwoners de suggestie alsof u allang besloten heeft welke kant het op moet met de luchtvaart."

Het provinciebestuur constateert "cynisme" onder betrokken gemeenten en deelnemers aan de luchtvaartgesprekken en wijst op de 1100 reacties die zijn binnengekomen op de ontwerp-wijziging van het luchthavenbesluit. "In uw nota van antwoord missen wij herkenning en begrip van het maatschappelijk signaal dat hiervan uit gaat."

Eerst lange termijn, dan indeling luchtruim
De provincie wil dat de minister de volgorde van besluitvorming aanpast. "Besluit éérst over het beleid voor de lange termijn, besluit daarna over de indeling van het luchtruim. Zolang er geen besluit ligt over de herindeling van het luchtruim, vinden wij het niet gewenst om te spreken over opening van Lelystad Airport."

Vliegveld Lelystad wordt nu gebruikt voor klein zakelijk vliegverkeer, lestoestellen en hobbyvluchten. Het is de bedoeling dat Lelystad vakantievluchten gaat overnemen van Schiphol. Wanneer dat gaat gebeuren is onduidelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel