Nestkastjes opgehangen in strijd tegen eikenprocessierups

ALMERE • Di 7 januari 2020 | 13:43 • Dinsdag 7 januari 2020 | 13:43

Het Flevo-landschap gaat in Almere kool- en pimpelmeesjes gebruiken in de strijd tegen de eikenprocessierups. De natuurstichting heeft 28 nestkastjes opgehangen langs het Stones- en Michelinpad in natuurgebied Pampushout. De bedoeling is dat de vogels zich daar deze lente en zomer gaan nestelen.

Bedrijven die de eikenprocessierups bestrijden hebben het al veel te druk in de bebouwde kom, "laat staan in het bos", stelt boswachter Rob Timmerman van het Flevo-landschap. "Daarom hebben wij deze kastjes opgehangen. De vogels die daarin nestelen kunnen ervoor zorgen dat de overlast de aankomende zomer beperkt blijft." Volgens Timmerman zijn afgelopen zomer een aantal klachten binnengekomen van mensen die last hadden van de rupsen. Veel wandelaars en fietsers maken gebruik van het Michelin- en Stonespad, vooral tijdens de warme maanden.

De helft van de nestkastjes is bedoeld voor koolmeesjes, de andere helft voor pimpelmeesjes. Die laatste soort is iets kleiner. Het verschil in de nestkastjes is dan ook de grootte van de opening waardoor de vogels naar binnen kunnen. Voor het maken en ophangen van de vogelhuisjes, hebben vrijwilligers samengewerkt met het Flevo-landschap.

Overlast
De eikenprocessierups komt voor in eikenbomen en zorgt voor toenemende overlast in heel Nederland. De haartjes van de rupsen zorgen voor huiduitslag, jeuk, oogirritatie en zwellingen. Uit een telling van het Kenniscentrum Eikenprocessierups is gebleken dat het aantal rupsen in Nederland vorig jaar is verdriedubbeld ten opzichte van 2018.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel