Gewraakte windturbines niet verplaatst

DRONTEN • Wo 8 januari 2020 | 15:06 • Woensdag 8 januari 2020 | 15:06

De gemeente Dronten ziet geen mogelijkheden om de nieuwe windmolens bij Ketelhaven en Biddinghuizen verder van de woonkernen te plaatsen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft hierover op verzoek van de gemeenteraad gesprekken gevoerd met de initiatiefnemers van Windkoepel Groen, de provincie en het ministerie van Economische Zaken.

"Helaas boden opties geen mogelijkheid om de molens te verplaatsen", zo meldt de gemeente vandaag. In april zei de gemeente nog dat zij het Rijk zou vragen om Ketelhaven en Biddinghuizen zoveel mogelijk te ontzien.

Het plan bestaat uit totaal negentig turbines. Bij Ketelhaven en Biddinghuizen komen er molens op 900 meter van de dichtstbijzijnde huizen. Bewoners zijn bang voor geluidsoverlast en slagschaduw van de wieken, die tot 249 meter hoogte reiken. Ook zouden hun huizen minder waard worden.

Geen alternatieve plekken beschikbaar
In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college van b en w dat er is gekeken om de molens elders in oostelijk Flevoland te plaatsen, maar dat geen van de alternatieve plekken voldoet. Ook zijn locaties niet tijdig beschikbaar, zodat Windkoepel Groen SDE-subsidie voor de molens zou mislopen.
Verder is onderzocht of er minder maar grotere molens met meer vermogen op ruimere afstand van de bebouwing zouden kunnen komen, maar die sprong in technologie is de komende jaren niet te verwachten. Een poging om de kosten van het project te drukken, waardoor er minder molens nodig zijn om het project rendabel te krijgen, bleek ook niet haalbaar.

In november gaf Windkoepel Groen al aan het plan niet aan te passen, hoewel er 700 zienswijzen op het Rijksinpassingsplan waren ingediend. In een gebied rond Lelystad Airport zijn er twintig geplande turbines geschrapt, omdat zij de vliegveiligheid van de kleine luchtvaart in gevaar zouden kunnen brengen.
Windkoepel Groen meldt in de nieuwsbrief dat er tegen het plan beroep is ingediend bij de Raad van State. Een datum voor een zitting is nog niet bekend.

Inloopavonden in Ketelhaven en Biddinghuizen
De gemeente organiseert op 13 januari in Het Koetshuis in Biddinghuizen en op 15 januari in Lands End bij Ketelhaven inloopavonden. Daar is ook wethouder Roelof Siepel aanwezig om de keuze uit te leggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel