Keolis: openbaar vervoer is veiliger geworden

ALMERE • Do 9 januari 2020 | 20:10 • Donderdag 9 januari 2020 | 20:10

Het openbaar vervoer in Almere is veiliger geworden. Dat blijkt uit het Actieplan Sociale Veiligheid van vervoersmaatschappij Keolis.

Het totaal aantal incidenten is in de eerste zes maanden van vorig jaar teruggelopen naar 147. In 2018 ging het in dezelfde periode nog om 224 incidenten.

Verschillende maatregelen
Keolis wil het aantal incidenten nog verder naar beneden krijgen en heeft daarvoor een aantal maatregelen ingezet. Zo hebben alle medewerkers in 2019 een training gekregen hoe om te gaan met agressief gedrag.

De medewerkers krijgen een bodycam, zodat overlastgevers herkenbaar in beeld worden gebracht. Ook zet het bedrijf vliegende teams in. Dat zijn medewerkers die snel ter plaatse kunnen zijn als een chauffeur een probleem meldt. En daarbij wordt de politie ook direct ingeschakeld.

En het bedrijf wil lik-op-stukbeleid invoeren. Overlastgevers krijgen direct in de bus een boete van minimaal 313 euro. Uit een proef in Utrecht blijkt dat dat goed werkt.

Zorgen
Keolis maakt zich wel zorgen over een aantal ontwikkelingen. Zo zijn er meer incidenten met jongeren, vooral vlak na schooltijd. Er zijn vaker incidenten met personen die onder invloed zijn van drank en/of drugs.

Ook zijn er meer meldingen van overlast door verwarde personen. Om daar beter mee om te kunnen gaan, laat Keolis het Trimbos-Instituut een training opstellen voor het herkennen van verward gedrag. Het Trimbos is gespecialiseerd in verslavingszorg.

Almere positief
De gemeente Almere staat positief tegenover de plannen van Keolis. Almere heeft jaarlijks een subsidie beschikbaar van ruim 1 miljoen euro voor veiligheidsmaatregelen. het bedrijf dient daarvoor jaarlijks een verzoek in. De raad bespreekt binnenkort de toewijzing daar van.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel