'Gesprek ouders Hoenderloo Groep met minister levert niets op'

FLEVOLAND • Do 9 januari 2020 | 23:11 • Donderdag 9 januari 2020 | 23:11

Een gesprek van bezorgde ouders van kinderen van de Hoenderloo Groep met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft donderdag niets concreets opgeleverd. Dat stelt Babette Brouwer uit Almere, lid van de oudergroep.

De minister toonde zich zeer betrokken en heeft de zorgen aangehoord. Maar hij heeft geen toezeggingen gedaan over hoe de problemen bij de zorginstelling kunnen worden aangepakt, aldus Brouwer. Zij zat zelf niet aan tafel met de minister, de delegatie van de ouders, de raad van bestuur van zorginstelling Pluryn en de wethouder van Apeldoorn.

Pluryn kondigde in december aan dat de tekorten bij de Hoenderloo Groep zo groot zijn geworden, dat de instelling medio dit jaar wordt gesloten. Voor ruim tweehonderd jongeren is in Hoenderloo en Deelen geen plaats meer. Dit treft zeker zeven Flevolandse jongeren, onder wie de 15-jarige zoon van Babette Brouwer.

Volgens Brouwer heeft minister De Jonge aangegeven dat Pluryn en de gemeenten in staat zijn om voor alle kinderen een nieuwe opvangplek te vinden. Hierover beginnen in februari gesprekken met alle ouders. Brouwer betwijfelt of de minister zijn toezegging hard kan maken, want volgens de ongeruste ouders zijn die plekken er niet. Andere zorgaanbieders kampen met dezelfde geldproblemen en hebben moeite het hoofd boven water houden, laat staan dat zij nu in extra opvangplekken gaan investeren.

Enkele ouders overwegen naar de rechter te stappen om daar af te dwingen dat gemeenten zich aan hun zorgplicht houden. In elk geval gaan de ouders de politiek in Den Haag benaderen om een verandering van het jeugdzorgstelsel voor elkaar te krijgen. Daar ligt de echte oplossing van het probleem, zeggen ze. Hiervoor zijn ze op internet een petitie begonnen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel