'Straks hangen de gevels vol met afgrijselijke schoorsteenpijpen'

LELYSTAD • Vr 10 januari 2020 | 12:38 • Vrijdag 10 januari 2020 | 12:38

Een inwoner van Lelystad vreest het ergste voor het aanzicht van zijn stad als de Raad van State een schoorsteenkanaal langs de buitenkant van een gevel goedkeurt. Dat zei hij vrijdag bij de behandeling van zijn klacht bij de Raad in Den Haag.

Richard Vermeij snapt niet waarom de gemeente uiteindelijk akkoord ging met een kleine aanpassing van een illegaal aangebracht rookafvoerkanaal langs de zijgevel van een woning aan de Beukenhof. Volgens Vermeij heeft zijn buurman in 2016 illegaal een roestvrijstalen schoorsteen van zijn houtkachel buitenom aangelegd. De gemeente Lelystad trad aanvankelijk op tegen de schoorsteen, maar verleende na een aanpassing alsnog een vergunning.

Welstandsbeleid
Eerst stond de gemeente op het standpunt dat de schoorsteen in strijd was met het welstandsbeleid. Want de schoorsteen van 20 cm doorsnede was te zien vanaf de openbare weg. Uiteindelijk ging de gemeente akkoord met de schoorsteen als de eigenaar de schoorsteen met een knik meer naar de achterzijde van de woning laat lopen. Dan zou die niet of nauwelijks van de openbare weg zichtbaar zijn en zou er geen welstandsprobleem meer zijn.

Vermeij kan dat niet verkroppen. Volgens hem blijft het een lelijk ding dat hoe dan ook van de openbare weg zichtbaar blijft, alleen onder een andere zichthoek. Volgens Vermeij moet de gemeente de eigenaar dwingen het rookgaskanaal inpandig aan te leggen en door het dak van zijn studio op de bovenverdieping door laten steken. "Net zoals bij de andere woningen aan de Beukenhof met een schoorsteen. Die hebben ze allemaal inpandig laten aanleggen. Waarom dat hier niet hoeft is mij een raadsel", zegt Vermeij.

Niet aanwezig
De gemeente Lelystad en de eigenaar van de houtkachel en schoorsteen konden het raadsel niet verhelderen. Ze waren niet naar Den Haag gekomen voor de zitting van de Raad van State. De Raad vond het jammer dat de gemeente schitterde door afwezigheid. Want er waren nog wel wat vragen over de schoorsteenkwestie en het welstandsbeleid van Lelystad.

Vermeij vreest veel ellende in Lelystad als de Raad deze schoorsteenvergunning goed gaat keuren. "Dan is het hek van de dam. Dan kan dit overal in Lelystad en kunnen er overal van dit soort afgrijselijke gedrochten aan de gevels gehangen worden. Dat de gemeente dit alsnog heeft goedgekeurd is gewoon een kwestie van recht praten wat krom is." De uitspraak van de Raad van State volgt binnen enkele weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel