Rekenkamerrapport gemeente opnieuw vertraagd

NOORDOOSTPOLDER • Vr 10 januari 2020 | 17:05 • Vrijdag 10 januari 2020 | 17:05

Na het plotselinge vertrek van burgemeester Harald Bouman wordt er in Noordoostpolder reikhalzend naar uitgekeken, maar het rekenkamerrapport over de gemeentelijke organisatie is opnieuw vertraagd. Aanvankelijk zou het eind vorig jaar klaar zijn, daarna werd gekoerst op januari. Inmiddels is de verwachting dat het rapport pas in het voorjaar af is.

De politiek en ook inwoners van Noordoostpolder zijn erg benieuwd naar het onderzoek, omdat het gaat over de organisatie binnen het gemeentehuis. Die ligt sinds het plotselinge opstappen van burgemeester Harald Bouman in oktober vorig jaar onder een vergrootglas. Bouman zei bij zijn vertrek namelijk dat hij de gemeente niet goed kon besturen, omdat er een te groot verschil van inzicht bestond met zijn directe werkomgeving.

'Ambtenaren bepalen te veel'
Voor het opstappen van Bouman was de rekenkamercommissie al gestart met een onderzoek naar 'passend organiseren' binnen de Noordoostpolder. Daarbij wordt meer gekeken naar de behoefte van de inwoner en niet alleen naar de regels en systemen. De uitvoerder van het onderzoek, professor Marcel Boogers deelde al enkele voorlopige conclusies. Het ambtelijk apparaat zou te veel bepalen. Het college van B & W en de gemeenteraad zouden een ondergeschikte rol spelen. Maar het definitieve rapport van de rekenkamercommissie met alle onderzoeksresultaten, conclusies en aanbevelingen laat dus nog op zich wachten.

Volgens voorzitter Joris van Enst van de commissie komt dat, doordat uitspraken van medewerkers over de werkwijze binnen het gemeentehuis opnieuw gecheckt moeten worden. Dit duurt enkele maanden extra. Van Enst weet dat er naar het onderzoek wordt uitgekeken, maar hij vreest ook dat er te veel van wordt verwacht, omdat er nog veel vragen bestaan over het vertrek van Bouman. "Ons rapport gaat over de rol van de gemeenteraad bij passend organiseren, het gaat niet over de oorzaken van het opstappen van de burgemeester," aldus de voorzitter. "Wellicht kunnen lezers er antwoorden op vragen vinden, maar het stuk draait wel echt om het thema passend organiseren."

Ook onderzoek van waarnemend burgemeester
Naast het onderzoek van de rekenkamercommissie kijkt ook waarnemend burgemeester Jan Westmaas naar de organisatie van de gemeente. In opdracht van de commissaris van de Koning zoekt hij uit hoe de verhoudingen zijn tussen het college, de gemeenteraad en het ambtelijk apparaat. Hoewel Westmaas bij zijn aantreden verwachtte dat daarover rond deze tijd wel iets duidelijk zou zijn, wil hij er nu nog niks over kwijt. Wanneer zijn bevindingen wel verschijnen is niet bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel