Jeugddetentie voor gewapende overval op KFC

ALMERE • Di 14 januari 2020 | 16:44 • Dinsdag 14 januari 2020 | 16:44

Twee Almeerse jongens van 17 en 18 zijn door de rechtbank veroordeeld tot een jeugddetentie van 1 jaar, waarvan een deel voorwaardelijk. Een andere jongen van 17 kreeg 9 maanden opgelegd, met jeugd-tbs.

De jongens pleegden samen met drie anderen vorig jaar een gewapende overval op een KFC-restaurant in Almere. Dat gebeurde op 28 januari. Het zestal kwam net voor middernacht de fastkoodketen binnen.

De overvallers droegen bivakmutsen of hadden hun gezicht bedekt. Ze sprongen over de toonbank en riepen: “Wij willen geld!” Ook sloegen ze met hamers. Eén van de jongens had een vuurwapen in zijn hand en richtte daarmee op één van de KFC-werknemers. Die moest de kassa openmaken. Daarna richtten ze zich op de kluis. Eén van de jongens drukte daarbij een mes tegen de rug van een andere werknemer. Weer een ander werd bedreigd met een ijzeren staaf. In totaal werd er 2700 euro buitgemaakt.

Verschillende bewijzen
Bewakingscamera’s legden de overval vast. Daarnaast kon een getuige de scooters van de verdachten omschrijven. Die scooters werden later teruggevonden op twee adressen, dicht bij de woning van één van de verdachten.

Bij de daaropvolgende huiszoeking werden spullen aangetroffen die ook op de camerabeelden te zien zijn, zoals schoenen, een jas en handschoenen. Opsporing Verzocht liet een paar maanden na de overval de camerabeelden zien. Op dat moment werd de telefoon van één van de verdachten afgetapt en is te horen hoe hij met anderen over de overval praat.

Op de telefoon van één van de verdachten is bovendien een foto aangetroffen van een persoon die op bed ligt met een vuurwapen in zijn hand. Ook had die persoon een stapel geldbiljetten vast en lagen er 8 rolletjes muntgeld. Volgens de aangever waren bij de overval de nodige rolletjes geld weggenomen. Uit onderzoek blijkt dat de bewuste foto een uur na de overval is gemaakt.

Extra strafmaatregelen
De drie jongens hebben tijdens de behandeling van hun zaak nauwelijks willen verklaren en hebben geen verantwoordelijkheid genomen. Dit weegt de rechtbank mee.

Naast jeugddetentie legt de rechtbank aan één verdachte ook jeugd-tbs op. De twee anderen worden de komende tijd streng begeleid door de jeugdreclassering. Dit moet voorkomen dat de tieners in de toekomst opnieuw strafbare feiten plegen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel