Achterstand bij Meerinzicht te wijten aan ziekte en nieuwe werkwijzen

ZEEWOLDE • Di 14 januari 2020 | 21:35 • Dinsdag 14 januari 2020 | 21:35

Er zijn nog altijd achterstanden bij het terugvorderen van onterecht verstrekte uitkeringen aan inwoners van Zeewolde. De achterstand is bovendien verder opgelopen. Dat zeggen burgemeester en wethouders, na vragen van de oppositiepartijen in de gemeenteraad.

De partijen trokken onlangs aan de bel, na alarmerende berichten uit buurgemeente Harderwijk waarmee wordt samengewerkt.

Volgens het college moet Zeewolde in totaal nog zo'n 850.000 euro terugkrijgen. Het gaat daarbij vooral om onterecht uitbetaalde bijstand (310.000 euro) en terugvordering wegens fraude (160.000 euro).

De terugvordering wordt uitgevoerd door Meerinzicht. Dit samenwerkingsverband van Zeewolde met Harderwijk en Ermelo zou in 2018 geconfronteerd zijn met een hoog ziekteverzuim, nieuwe taken en nieuwe werkwijzen. Volgens burgemeester en wethouders is het beschikbare personeel bij Meerinzicht de afgelopen twee jaar daarom vooral bezig geweest 'om de winkel open te houden'. Hierdoor zijn bij de afdeling 'Terugvordering en Verhaal' de achterstanden verder opgelopen. Meerinzicht had in 2017 juist de opdracht gekregen om de achterstand in te lopen.

Oppositie: hoe kansrijk is terugvordering?
De oppositie wilde ook weten hoe kansrijk de terugvordering is en of deze niet meer gaat kosten dan hij oplevert. Burgemeester en wethouders zeggen in elk geval terughoudend te willen zijn, omdat het vaak gaat om mensen die zich financieel in de meest kwetsbare positie bevinden. Strenge toepassing van de invordering zou deze mensen dan ook verder in de problemen kunnen brengen.

De oppositiepartijen vroegen ook van hoeveel inwoners van Zeewolde ten onrechte de bijstandsuitkering is stopgezet. In Harderwijk zou dit bij tientallen mensen gebeurd zijn. In Zeewolde zijn er volgens burgemeester en wethouders geen gevallen bekend. Zeewolde herkent zich om die reden ook niet volledig in het negatieve beeld dat in Harderwijk van Meerinzicht is geschetst.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel