Bloedsporen Derk Wiersum gevonden op vluchtauto in Almere

ALMERE • Wo 15 januari 2020 | 13:32 • Woensdag 15 januari 2020 | 13:32

Op de vluchtauto die is gebruikt na de moord op advocaat Derk Wiersum zijn bloedsporen van het slachtoffer gevonden. De witte Opel Combo werd in beslag genomen aan de Kamgrasstraat in Almere. De bloedsporen werden gevonden aan de binnen- en buitenzijde van het achterportier.

Dat meldde het Openbaar Ministerie woensdag tijdens de eerste inleidende zitting in de zaak tegen de Almeerse Giërmo B. Deze Almeerder wordt verdacht van het medeplegen van moord op advocaat Derk Wiersum. De rechtbank bepaalde dat Giërmo B. langer in de cel moet blijven. Het Openbaar Ministerie zegt binnenkort meer aanhoudingen in de zaak te verwachten.

Wiersum werd op 18 september bij zijn huis in Amsterdam doodgeschoten. Volgens het OM is onder meer door de vondst van de bloedsporen vast komen te staan dat de Combo is gebruikt bij de moord. De auto werd volgens justitie in de weken voorafgaand aan de moord op de advocaat vaker gezien in de straat waar Wiersum woonde. Dit blijkt uit camerabeelden.

De Almeerse verdachte zou de auto al langere tijd in gebruik hebben gehad. Op de dag dat bekend werd dat de witte Opel Combo betrokken was bij de moord, probeerde Giërmo B. volgens justitie te vluchten naar Suriname. Hij werd op 27 september aangehouden op Schiphol toen hij in de rij stond om in te checken. Verder beschikte B. volgens justitie na de moord op de advocaat opeens over veel geld. Ook vond de politie een schoenendoos vol geld op zijn slaapkamer en rekende hij contant een auto af.

Giërmo B. ontkent alle betrokkenheid bij de moord. Hij zegt dat de witte Opel Combo niet van hem was. Hij leende de auto wel van iemand voor het afvoeren van grofvuil en voor een ritje met zijn zoon naar een festival in Amsterdam.

Volgens zijn advocaat kan B. niet de schutter zijn, omdat hij niet lijkt op het signalement dat getuigen hebben gegeven. Ook noemt de advocaat het niet logisch dat B. de Opel Combo gewoon bleef gebruiken en daarmee tankte met zijn eigen betaalpas. Dit zou de moordenaar volgens de advocaat nooit hebben gedaan.

Grote belangstelling voor rechtszaak
Tientallen journalisten van tv, radio en geschreven media waren ruim voor de aanvang van de zitting aanwezig. In het reguliere gerechtsgebouw in Amsterdam-Zuid is een videozaal ingericht, waar publiek de zitting kan volgen.

De moord op advocaat Derk Wiersum (44) veroorzaakte een enorme schokgolf. Hij was de advocaat van de kroongetuige in het grote liquidatieproces Marengo, waarin Ridouan T. hoofdverdachte is. T. en een groep medeverdachten worden beschuldigd van een reeks onderwereldmoorden.

Hoewel alom naar T. wordt gewezen als de vermoedelijke opdrachtgever van de moord op Wiersum, is hij hier (nog) niet officieel voor aangeklaagd. T. (42) werd in december opgepakt in Dubai, waar hij geruime tijd ondergedoken heeft gezeten, en overgedragen aan Nederland.

In november arresteerde de politie een neef van Ridouan T., Anouar. Ook hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op Wiersum. Hij wordt door het OM ervan verdacht de moord op advocaat Derk Wiersum te hebben gecoördineerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel