'Betrokkenheid Urkers belangrijk bij zoektocht naar burgemeester'

URK • Do 16 januari 2020 | 13:24 • Donderdag 16 januari 2020 | 13:24

Het is belangrijk dat de inwoners van Urk hun betrokkenheid laten zien bij de zoektocht naar een nieuwe burgemeester voor het dorp. Dat zegt fractievoorzitter Anja Keuter van Gemeentebelangen Urk. Donderdagavond stelt de gemeenteraad de profielschets voor een nieuwe burgervader of burgermoeder vast. Keuter raadt Urkers aan om daarbij aanwezig te zijn.

Voor Keuter zelf is het ook een bijzondere raadsvergadering. Eigenlijk had ze al aangekondigd om per 1 januari te stoppen als gemeenteraadslid. Toch wilde ze graag betrokken zijn bij de zoektocht naar een nieuwe burgemeester. Daarom heeft ze haar aangekondigde afscheid met een paar maanden uitgesteld.

Wensen van de raad
Aan de hand van de wensen van de raad wordt de zogenoemde profielschets gemaakt. Bij de zoektocht naar de nieuwe burgemeester wordt dan gekeken of kandidaten bij die profielschets passen. Daarnaast wordt er donderdag een vertrouwenscommissie ingesteld. Die commissie gaat de zoektocht begeleiden en wordt betrokken bij de sollicitatiegesprekken.

De afgelopen maanden mochten inwoners van Urk al meedenken. Ze konden online een vragenlijst invullen over de eigenschappen die de nieuwe burgervader of burgermoeder volgens hen moet hebben.

Schaap met vijf poten
Hieruit kwamen verschillende antwoorden naar voren. Zo moet de nieuwe burgemeester volgens iemand de volgend eigenschappen hebben: "Is recht door zee, meet met één maat en zorgt voor een positieve vibe in het nieuws naar buiten." Een ander gaf de volgende suggestie: "(De nieuwe burgemeester) Is een schaap met vijf poten die naadloos past binnen de Urker gemeenschap."

September
Naar verwachting wordt de nieuwe burgemeester van Urk in september van dit jaar geïnstalleerd.De nieuwe burgemeester volgt Pieter van Maaren op, die burgemeester van Zaltbommel is geworden. Hij vertrok na zeven jaar. Op dit moment is Ineke Bakker waarnemend burgemeester van Urk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel