Plein bij Bethelkerk decor van kunstproject Levenslicht

URK • Do 16 januari 2020 | 16:39 • Donderdag 16 januari 2020 | 16:39

Vanaf volgende week vrijdag is een gedeelte van het tijdelijke kunstproject Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde te zien bij de Bethelkerk op Urk. Wethouder Freek Brouwer van Urk en de voormalig directeur van het Joods Cultureel Kwartier Joël Cahen onthullen het monument. Na de onthulling op de 24e is het kunstwerk een week lang, dagelijks te bekijken tussen 17:00 uur 's middags en 21:00 uur 's avonds.

Kunstenaar Roosegaarde maakte het monument om de 104.000 Nederlandse Joodse slachtoffers van de Holocaust te herdenken. 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Het kunstproject van Roosegaarde bestaat uit 104.000 fluorescerende stenen die dankzij ultraviolette lampen om de paar seconden worden opgelicht. Met het verlichten van de stenen wordt een hartslag nagebootst.

De duizenden stenen zijn vanaf donderdagavond 16 januari een week lang te zien in Rotterdam. Die stenen worden daarna verdeeld over 170 gemeenten in heel Nederland. In al die gemeenten heeft Jodenvervolging plaatsgevonden.

Jodenvervolging op Urk
Op Urk is één familie bekend die is omgekomen vanwege de jodenvervolging. De Joodse familie Kropveld woonde tijdens de Duitse bezetting enkele jaren op Urk. Het gezin werd later in de oorlog gedeporteerd en omgebracht in vernietigingskamp Sobibor. Urk eert de familie Kropveld sinds 2011 met drie zogenoemde 'Stolpersteine'.

Foto's: Studio Daan Roosegaarde

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel