Onopgeloste moord Judit Nyari op coldcasekalender

DRONTEN • Vr 17 januari 2020 | 4:58 • Vrijdag 17 januari 2020 | 4:58

Een onopgeloste Flevolandse moordzaak wordt door de politie uitgelicht bij de presentatie van de coldcasekalender 2020. Het gaat om de gewelddadige dood van Judit Nyari uit Amsterdam. Op 6 december 1993 werd het lichaam van de toen 25-jarige vrouw door jagers gevonden aan de Elburgerweg in Dronten, dichtbij parkeerplaats De Meerval.

Judit Nyari was zwaar mishandeld en haar keel was doorgesneden. De zaak is nooit opgelost. Een zogenoemd coldcaseteam van de politie duikt nu opnieuw in deze zaak om de dader alsnog op te kunnen sporen.

De moord op Nyari is één van de 52 onopgeloste zaken uit het hele land, die dit jaar op de coldcasekalender staat. Met een nieuwe coldcasekalender brengt de politie weer een aantal langlopende onopgeloste zaken onder de aandacht, in de hoop op een doorbraak.

De politie licht speciaal het verhaal van Nyari uit, omdat het een tragische zaak is. "Het gaat om een jonge vrouw die op gruwelijke wijze is vermoord en die zaak verdient een oplossing", zegt politiewoordvoerder Martin de Wit. "Er is destijds hard aan deze zaak gewerkt, een team heeft maandenlang onderzoek gedaan. Dit heeft meerdere keren tot aanhoudingen geleid, maar helaas niet tot veroordelingen."

"Bel alsjeblieft en maak voor mij een einde aan deze hel"

— Sandor Nyari, broer van Judit

Onopgeloste moordzaken zijn vooral voor de nabestaanden moeilijk te verdragen. Sandor Nyari, een broer van Judit, zegt daarover: "Het tekent mijn leven tot op de dag van vandaag. Het is dusdanig belangrijk voor mij dat dit wordt opgelost, dat ik er eigenlijk alles voor over heb. Elke december is weer zwaar en moeilijk. Daarom hoop ik ook dat er tips binnenkomen, waarmee rechercheurs weer verder op zoek kunnen. en er uiteindelijk één of meerdere daders aangehouden worden. Bel alsjeblieft en maak voor mij een einde aan deze hel. En zorg dat deze zaak wordt opgelost", aldus Sandor Nyari.

Zwervend bestaan
Volgens Sandor Nyari had zijn zusje een problematische jeugd. Judit verbleef vaak voor korte periodes in kindertehuizen en vanaf haar twaalfde verbleef ze in een pleeggezin. Ze werkte in de jaren voor haar dood als heroïneprostituee achter het Centraal Station in Amsterdam en in Utrecht in Hoog Catharijne. Ze dealde af en toe zelf ook. Judit had geen eigen plek waar ze woonde, maar zwerfde van adres tot adres. Op 1 december 1993 is de jonge vrouw in Utrecht voor het laatst gezien, op 6 december werd haar mishandelde lichaam in Dronten gevonden.

Oude zaken alsnog opgelost
Het coldcaseteam is altijd heel hoopvol dat zo'n oude zaak alsnog kan worden opgelost, laat politiewoordvoerder Martin de Wit weten. "Als je destijds met een moordzaak te maken hebt gehad, dan staat je dat heus nog wel voor ogen. Misschien had je toen redenen om niet met de politie te praten. Maar door de jaren heen veranderen relaties en we hopen dat die mensen nu in het reine willen komen en informatie gaan delen met de politie. Dan kan zo'n zaak zomaar snel in beweging komen", aldus De Wit.

Vaak kennis bij gevangenen
Het is voor het vierde jaar op rij dat de coldcasekalender verschijnt. De kalender wordt verspreid in gevangenissen, klinieken, politiebureaus en bij de reclassering. De zaken die erop staan, variëren van moord en doodslag tot vermissing en onbekende doden. De praktijk heeft uitgewezen dat er onder (ex-)gedetineerden relatief veel kennis is over strafbare feiten die zijn gepleegd.

De politie besteedt ook in haar podcasts aandacht aan cold cases. In een aflevering wordt de zaak van Judit besproken. Daarin is een langer interview met haar broer te horen.

Op de website van de Cold Case Calender zijn nog twee oudere onopgeloste Flevolandse zaken. Het gaat om de zaak van de 37-jarige Glenn Crawfurd. De 37-jarige Almeerder werd in 1995 in de parkeergarage onder zijn huis doodgeschoten. Ook de dood van Cassandra van Schaijk in 2007 is nog altijd met raadsels omgeven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel