Stadsbestuur wil 5.000 nieuwe woningen in stadscentrum

ALMERE • Vr 17 januari 2020 | 15:56 • Vrijdag 17 januari 2020 | 15:56

In het winkelcentrumgebied van Almere zouden 5000 nieuwe woningen moeten komen. Dat is de wens van het college van burgemeester en wethouders. Minimaal 1000 woningen zijn bedoeld voor studenten. Vrijdag presenteerde wethouder Maaike Veeningen de visie 'De eeuwig jonge binnenstad'.

Het centrum van Almere telt momenteel 2.500 woningen. Volgens Veeningen kan een stad met meer dan 200.000 inwoners wel meer centrumbewoners hebben. De nieuwe huizen kunnen deels gerealiseerd worden op stukken grond die in het bezit zijn van de gemeente. Hoger bouwen dan nu het geval is, is daarbij toegestaan. Te denken valt aan de parkeerterreinen in en rond het winkelgebied. Auto's in de binnenstad worden in de toekomst alléén in parkeergarages toegelaten. Daarnaast wil het college het mogelijk maken om bestaande panden te transformeren tot appartementen. De gemeente zegt daarover in gesprek te zijn met vastgoedeigenaren. Omdat bewoners van appartementen geen eigen tuin hebben, denkt het college van B & W aan het vergroenen van daken en bestaande pleinen in het centrum van de stad.

Van winkelcentrum naar levendige binnenstad
Naast extra woningen wil het college ruimte bieden in het stadscentrum voor meer hoger onderwijs, hotels, horeca en een groot museum met landelijke uitstraling. Maaike Veeningen: "Wij willen graag van ons centrum echt een binnenstad maken. Dus wij willen meer levendigheid zodat er van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat veel te doen en te beleven is." Zo kunnen mensen hun dag beginnen in een sportschool en afsluiten met een drankje of hapje op één van de horecapleinen in het centrum. Extra woningen en meer voorzieningen zouden moeten zorgen voor meer reuring omdat bewoners en bezoekers meer in het centrum kunnen doen dan alléén winkelen.

Leegstand winkels tegengaan
Om de leegstand van winkels tegen te gaan, stellen burgemeester en wethouders voor de ruimtes anders in te vullen. In plaats van alléén kledingzaken moet er ruimte komen voor bijvoorbeeld een bakker of een slager.

Hogere verdiepingen van grote panden zoals die van Hudson's Bay zouden gebruikt kunnen worden voor appartementen. De begane grond blijft dan beschikbaar voor winkels.

Volgens wethouder Veeningen heeft Almere de afgelopen twintig jaar veel ontwikkelingen meegemaakt. Nu is het tijd om de volgende stap te zetten. Het is de bedoeling om de stad aantrekkelijker en levendiger te maken voor haar eigen inwoners en voor mensen van buiten Almere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel