Binnen twee weken duidelijkheid over afschot edelherten

LELYSTAD • Ma 20 januari 2020 | 17:30 • Maandag 20 januari 2020 | 17:30

De rechtbank in Lelystad beslist binnen twee weken of er weer edelherten mogen worden afgeschoten in de Oostvaardersplassen. Tot die uitspraak er is, worden er sowieso geen dieren gedood. De uitspraak is uiterlijk op 3 februari.

Vanaf 1 januari 2020 mocht Staatsbosbeheer weer edelherten afschieten. De provincie verleende daarvoor een vergunning. De stichtingen Dierbaar Flevoland en Fauna4Life tekenden hier bezwaar tegen aan bij de provincie. Ze vroegen de rechter maandag om het afschot stil te leggen zolang die bezwaarprocedure loopt.

Op 28 januari verschijnen Dierbaar Flevoland en Fauna4Life bij de commissie bezwaar en beroep van de provincie Flevoland. Als die de stichtingen in het ongelijk stelt, stappen ze opnieuw naar de rechter.

Afschot
Het is niet de eerste keer dat de rechtbank zich moet buigen over het afschot van edelherten in de Oostvaardersplassen. De provincie gaf in 2018 aan Staatsbosbeheer de opdracht om het aantal edelherten terug te brengen tot 490. De rechter stak daar vorig jaar november een stokje voor omdat de noodzaak van afschot onvoldoende was aangetoond. Voor het nieuwe jaar verleende de provincie weer een vergunning waardoor de tegenstander zich genoodzaakt voelden dit opnieuw aan te vechten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel