Fraude-rechercheur zelf veroordeeld voor fraude

DRONTEN • Vr 24 januari 2020 | 11:56 • Vrijdag 24 januari 2020 | 11:56

Een 38-jarige man is donderdag veroordeeld voor belastingfraude. De man zou onterecht ruim 86.000 euro aan belasting teruggevraagd hebben. Volgens De Stentor gaat het om de eigenaar van een recherchebureau in Dronten dat fraudeurs opspoorde. De man heeft 140 uur werkstraf opgelegd gekregen.

De man verwerkte in tussen oktober 2014 en juli 2015 valse facturen in de administratie van zijn bedrijf. Daardoor leek het net alsof zijn bedrijf veel geld had uitgegeven. Door een belastingregel voor bedrijven kon hij een deel van de zogenoemde voorbelasting terugvragen. Dat onterecht teruggevraagde bedrag liep op tot 86.810 euro.

Een controleambtenaar van de Belastingdienst startte in 2015 een onderzoek naar de boekhouding omdat zijn uitgaven opvallend hoog waren in verhouding tot de grootte van het bedrijf. De ambtenaar concludeerde dat een deel van de facturen waarschijnlijk vals was. Daarna werd er een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Geen bewezen schuld accountant
De man zelf beweert dat hij niks met de facturen te maken had. Hij wijst naar de accountant als schuldige. Volgens de rechtbank is de schuld van de accountant niet bewezen. Tegelijkertijd was wel aangetoond dat de man wist hoe hij facturen op moest maken en in de boekhouding moest verwerken.

Voorwaardelijke celstraf
Naast de werkstraf heeft hij een voorwaardelijke celstraf van een half jaar gekregen. Gaat hij binnen de proeftijd van drie jaar weer de mist in dan moet hij alsnog naar de gevangenis. De rechtbank hield bij het vonnis rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man. Hij heeft co-ouderschap over zijn kinderen. Gevangenisstraf zou ervoor zorgen dat hij de zorg over zijn kinderen verliest en werkeloos zou worden. Dan kan hij ook zijn belastingschuld niet langer terugbetalen. Daarnaast is de man nooit eerder veroordeeld voor belastingfraude.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel