SP wil opheldering over kap populieren bij Kruidenwijk

ALMERE • Zo 26 januari 2020 | 11:36 • Zondag 26 januari 2020 | 11:36

De Almeerse SP-fractie wil opheldering van het college van B en W over de kap van de populieren langs de Hoge Ring bij de Kruidenwijk. De gemeente heeft de wijkbewoners op 15 januari gemeld dat de bomenrij vanaf het eind van de maand in één keer wordt gekapt. Dat is volgens de SP tegen de afspraken.

Volgens de SP heeft de gemeente in 2016 aan een delegatie van Kruidenwijkbewoners toegezegd dat de bomenkap in verschillende delen zou gebeuren. Eerst zou de middelste rij van de drie tot zes populieren dikke strook worden gekapt en vervangen door populierenstaken van drie meter hoog. In latere fasen zouden de andere rijen volgen.

Leidingenstrook
De gemeente zegt nu dat gefaseerde vervanging niet mogelijk is, omdat er leidingen in de grond liggen. Dat deel zou niet gebruikt mogen worden voor het opslaan, verwerken en afvoeren van de bomen. De SP wijst erop dat de leidingenstrook bij eerdere bomenkap in 2016 daar wel voor werd gebruikt. Ook wordt de leidingenstrook volgens de partij geregeld gebruikt voor het machinale onderhoud van de sloten.

'Bomen zijn niet gevaarlijk'
De partij zet ook vraagtekens bij het argument dat de gemeente aanvoert voor de kap van de bomen. De 40 jaar oude bomen zouden aan vervanging toe zijn, omdat er top- en takbreuk dreigt, een bekend fenomeen bij populieren. De SP zegt dat de bomen er prima uitzien. Bovendien loopt er geen pad door het gebiedje. De afstand van de bomen tot het voetpad en de Hoge Ring is zo groot, dat er geen gevaar voor mensen is, aldus de partij. Die vraagt het college daarom om onderzoeksrapporten waaruit het gevaar van de bomen blijkt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel