Lelystad is 'zielloos weggestopt experiment in de polder'

LELYSTAD • Ma 27 januari 2020 | 17:37 • Maandag 27 januari 2020 | 17:37

"Een zielloos, in de polder weggestopt experiment dat in het ruim vijftigjarige bestaan uitgroeide van een lelijk eendje tot een lelijke eend." Zo omschrijft journalist Mark van Wonderen Lelystad in zijn boek Treurtips. Dit tot onsteltenis van veel Lelystedelingen.

Van Wonderen reageert in de studio van Omroep Flevoland: "Ik heb het met de beste bedoeling geschreven, want ik hou gewoon van treurige plekken." Terwijl over elke centimeter in Flevoland bestemmingsplannen worden geschreven heeft Van Wonderen toch een aardige lijst bij elkaar gekregen met plekken die er gewoon niet uit zien. Volgens de journalist zit er achter imperfectie een verhaal en dat zorgt ervoor dat lelijke plekken leven. Die moet je volgens hem koesteren en ook deels omarmen.

In zijn boek doet hij Almere, Lelystad en de Noordoostpolder aan. Maar Van Wonderen is onverbiddelijk: "Lelystad is toch ongeveer het treurigste wat er is." Toch ziet hij dat als iets positiefs want hij raadt iedereen aan om naar Lelystad te gaan om deze treurige plekken te bekijken. Hij heeft daar zelfs een wandelroute inclusief muzieklijst voor ontwikkelt. "De route is zelfs toegankelijk voor scootmobielen, want daar zag ik er zoveel van rijden toen ik in Lelystad was."

Lelystad vol met asocialen en uitkeringstrekkers
Van Wonderen neemt ook geen blad voor de mond over het tot stand komen van Lelystad. Zo legt hij haarfijn uit dat Lelystad niet voldeed aan de verwachtingen en werd ingehaald door Almere. Van Wonderen schrijft: "De mensen die nog wel naar Lelystad kwamen, waren Amsterdammers waar Amsterdam graag vanaf wilde: asocialen en uitkeringstrekkers."

Het Agoratheater werd in 2010 nog genomineerd voor lelijkste gebouw van Nederland.

De satellietdorpen van de Noordoostpolder
Van Wonderen was erg gecharmeerd van de Noordoostpolder. Hij heeft de racefiets gepakt en is vanuit Emmeloord alle kernen langsgefietst. In zijn boek noemt hij dat satellietdorpen. "Alle plekken zijn hetzelfde, ze hebben allemaal een kerk, een school en daarmee is het klaar. De jaren 50 druipt er vanaf."

De lelijkste kerstboom van Flevoland stond in 2014 nog in Ens.

Nepgrachten van Almere Haven
Daarnaast mag Almere Haven niet ontbreken in de lijst van de schrijver. Van Wonderen omschrijft het als: "Heerlijke nepgrachten wat men aan Amsterdam moet laten denken waar de Havenaar vandaan komt. En dat vlakbij dat lelijke kasteel dat nooit is afgebouwd." Almere wordt wel minder treurig zegt Van Wonderen. De lelijke plekken worden aangepakt en dat de stad daardoor steeds mooier wordt.

Een docent van de TU Delft riep in 2018 nog op de jaren 80-architectuur te omarmen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel