Afvalscheiding ook bij vuilnisbak op straat

NOORDOOSTPOLDER • Ma 27 januari 2020 | 23:19 • Maandag 27 januari 2020 | 23:19

Op drukke plekken op straat in de Noordoostpolder moeten gecombineerde afvalbakken komen voor de verschillende soorten afval. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten. Voor de bakken moeten de kleurcodes worden gebruikt die inwoners al gewend zijn van de afvalcontainers thuis. Hierbij staat blauw voor papier en karton, oranje voor pmd-afval, groen voor gft en grijs voor restafval.

Door de plaatsing van de gecombineerde bakken hoopt de raad de hoeveelheid restafval uit de inzameling op straat terug te dringen. Volgens wethouder Anjo Simonse moet er bij gemeente wel het nodige worden aangepast om het afval gescheiden op te halen. Zo zijn de auto's van wijkbeheer er nu nog niet op ingericht. Ook denkt hij dat er de nodige extra ritjes nodig zijn om de bakken te legen. Om die reden voelde hij meer voor een proef in een bepaalde wijk of straat en het liefst buiten het centrum. De raad wil dat het systeem direct wordt ingevoerd en juist in het centrum van Emmeloord.

Het idee voor de gecombineerde afvalbakken kwam van GroenLinks en het CDA.

De gemeenteraad sprak maandagavond lang over manieren om de hoeveelheid restafval terug te dringen. De hoeveelheid per inwoner ligt in de Noordoostpolder al jaren op zo'n 140 kilo per jaar. Wat de raad betreft wordt dit teruggebracht naar 60 kilo in 2025 en uiteindelijk nog maar 30 kilo per inwoner in 2030.

Betalen per keer
De gemeenteraad besloot ook dat inwoners gaan betalen per keer dat hun grijze container geleegd wordt of per keer dat ze een vuilniszak in een ondergrondse afvalcontainer storten.

Door invoering van dit zogenoemde recycletarief worden mensen die minder restafval weggooien beloond. Huishoudens betalen jaarlijks een vast tarief dat lager ligt dan hun huidige afvalstoffenheffing. Daarnaast gaan ze dus een variabel tarief per aangeboden zak of container betalen. De hoogte van de bedragen zal later worden bepaald. Deze hangen volgens de gemeente ook mede af van de kosten van de invoering van het systeem.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel