'EU gaat hard inzetten op behoud visserijregeling'

URK • Di 28 januari 2020 | 7:46 • Dinsdag 28 januari 2020 | 7:46

De EU gaat bij de onderhandelingen met Groot-Brittannië over de periode na de Brexit hard inzetten op het behoud van de bestaande visserijregeling. Dat staat volgens de Britse krant Daily Express in een uitgelekt EU-document. Dat zou gunstig zijn voor de Urker vissersvloot.

De EU zal naast de toegang tot de Britse wateren volgens de krant ook vasthouden aan de huidige verdeelsleutels voor de vangsten. In de onderhandelingen na de Brexit, die op 31 januari een feit is, zal dat worden gekoppeld aan het toekomstige economische partnerschap tussen de Britten en de EU, zou in het document staan.

Financiële dienstverlening
De Daily Express wijst op uitspraken van premier Varadkar van Ierland, dat in de EU blijft. Hij zei tegen de BBC dat het een zware klap voor de Britse economie zou zijn als de EU de Britse financiële dienstverlening afsnijdt van de interne markt. "Het is dus mogelijk dat u concessies moet doen op gebieden zoals de visserij om concessies te krijgen op gebieden als financiële diensten."

Een woordvoerder van de Britse premier Johnson zegt dat er geen sprake van is dat Groot-Brittannië de visrechten gaat ruilen voor toegang tot de Europese financiële markten. "We gaan de controle over onze viswateren terugnemen. De EU moet geen twijfel hebben over onze vastberadenheid over dat onderwerp."

In het gelekte document zou ook staan dat de EU wil dat de naleving van de afspraken zal worden gecontroleerd door de in Luxemburg gevestigde Europese rechtbanken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel