En wéér is rat oorzaak van stroomstoring

ZEEWOLDE • Wo 5 februari 2020 | 11:29 • Woensdag 5 februari 2020 | 11:29

Voor de tweede keer in één maand heeft een rat een stroomstoring veroorzaakt in een groot deel van Flevoland. Dat constateert netbeheerder Liander na onderzoek.

Afgelopen weekend kwamen ruim negenduizend adressen in Zeewolde, Dronten en Almere zonder stroom te zitten. Dat kwam doordat een rat met zijn geknaag 's nachts kortsluiting veroorzaakt had in het verdeelstation aan de Bloesemlaan in Zeewolde. Op diezelfde plek zorgde een rat twee weekenden eerder ook al voor problemen. Toen zat het zuidoostelijk deel van de provincie op zaterdagochtend uren zonder stroom.

Volgens Liander zijn er na de ontdekking van de eerste rat direct maatregelen genomen om herhaling te voorkomen, zoals het dichten van openingen en plaatsen van rattenvallen. Dat het toch weer is gebeurd vindt een woordvoerder moeilijk te verklaren. "Mogelijk heeft de tweede rat al in het verdeelstation gezeten voordat we maatregelen troffen."

Dieren als marters, muizen en ratten zorgen vaker voor problemen in de stroomvoorziening, maar volgens Liander gaat het dan meestal om kleine laagspanningskastjes in de wijk. Dat nu twee keer in korte tijd een dier voor zo'n omvangrijke storing zorgt, is volgens de netbeheerder uitzonderlijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel