Dreigen met terroristische aanslag was 'dronkemansactie'

NOORDOOSTPOLDER • Wo 5 februari 2020 | 19:19 • Woensdag 5 februari 2020 | 19:19

Tegen een 33-jarige man uit Marknesse is woensdag 150 dagen cel geëist, waarvan 135 voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Hij plaatste op 27 maart vorig jaar een foto van machinegeweren op Facebook met de tekst: ‘I kill every fucking muslim.’

In zijn bericht haalde hij de aanslag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch aan, waarbij een rechts-extremist aanslagen pleegde op twee moskeeën. Daarbij kwamen 49 mensen om het leven en vielen vijftig gewonden.De man -die toen nog in Emmeloord woonde- zei amper twee weken na deze aanslag op Facebook in het Engels dat hij het fantastisch vond wat daar was gebeurd. ‘Tomorrow I do the same.’ Binnen een kwartier werd hij opgepakt in een snackbar, waar hij ook tegen de agenten riep: ‘Ik ga veertig moslims afknallen.’

Een dronkemansactie, zegt de man nu. Stoerdoenerij. Hij wilde niemand doodschieten en ontkent dat hij racistische opvattingen heeft.

Toch waren vrienden en familie enorm bezorgd om hem, toen ze het Facebook-bericht zagen. Sommigen vroegen zich openlijk af of het wel helemaal goed met hem ging. Een goede vriendin vertelde de politie dat de verdachte in die periode depressief was en te veel dronk. Daardoor was hij erg onvoorspelbaar en zou het haar niks verbazen als hij echt iets geks zou gaan doen.

De politie las na zijn arrestatie zijn telefoon uit en kwam chats tegen waarin de man zich erg racistisch uitliet over moslims en ‘buitenlanders’. De officier van justitie kreeg er zelfs koude rillingen van. ‘Ik vond het best eng dat iemand zulke ideeën heeft’, zei zij. Maar de verdachte blijft erbij dat het grappig bedoeld was. Hij zegt met moslims opgegroeid te zijn en dus niets tegen ze te hebben.

De man is onderzocht door deskundigen. Zij kunnen geen extreem-rechts gedachtengoed bij hem bespeuren. Waarschijnlijk waren de dreigementen een uiting van machteloosheid en een roep om hulp. Volgens de deskundigen was de verdachte ten tijde van het incident verminderd toerekeningsvatbaar.

Inmiddels gaat het een stuk beter met de man. Hij heeft psychische hulp, een nieuw huis in Marknesse en staat al tien maanden droog. Nu hij beter zijn emoties kan uiten, verwacht hij niet weer de fout in te gaan. Omdat de officier zijn hulptraject niet wil verstoren, eiste ze een straf waarbij hij niet opnieuw de cel in hoeft. De 15 dagen onvoorwaardelijke cel zat hij namelijk al uit in voorarrest.

Over twee weken doet de rechter uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel