Stuk bos moet wijken voor tankstation

LELYSTAD • Do 6 februari 2020 | 16:29 • Donderdag 6 februari 2020 | 16:29

Een stuk van het Visvijverbos in Lelystad moet gekapt worden door de komst van een nieuw tankstation. Het gaat om een strook van ongeveer 150 meter lang en 5 meter breed. Dat moet wettelijk gezien gecompenseerd worden. Daarvoor heeft de provincie een stuk grond achter het nieuwe tankstation aangewezen. Belanghebbenden kunnen daar tot 18 maart nog zienswijzen tegen indienen.

Het tankstation moet komen langs de Bijlweg en N307 en zal als enige tankstation in Lelystad ook lng (vloeibaar aardgas) verkopen. Voor de aanleg moet er flink verbouwd worden in de omgeving. Er moet een oprit naar de Bijlweg en een afrit naar de Houtribweg komen. Daarnaast wordt de Bijlweg verbreed en verlegd, achter het tankstation langs. Dat staat in een activiteitenplan dat de provincie heeft laten opstellen. Aan de westkant van de Bijlweg wordt een apart fietspad aangelegd. Omdat de Bijlweg waarschijnlijk een stuk drukker gaat worden, is het niet meer veilig om auto's en fietsers over dezelfde weg te laten rijden.

Leefgebied van bevers
Bij de plannen moet rekening gehouden worden met de bevers in de omgeving. Het is bekend dat er minstens één beverfamilie in het Visvijverbos leeft. In het stuk te kappen bos is geen beverburcht aangetroffen. De burcht van de bekende beverfamilie ligt ongeveer 450 meter van de werkzaamheden vandaan. Naar verwachtingen zullen de bevers weinig overlast hebben van de werkzaamheden.

De nieuwe inrichting en functie van het gebied kan wel voor problemen zorgen. Om te voorkomen dat bevers en andere zoogdieren de weg oversteken en aangereden worden, komt er speciale afrastering langs de weg. Daarin wordt ook nog speciaal folie verwerkt om te voorkomen dat bevers last hebben van koplampen.

Datum start bouw onbekend
Het is nog niet bekend wanneer de bouwwerkzaamheden beginnen. Eerst moet er nog een ontheffing van de Wet Natuurbescherming worden verleend. Daarnaast moet de gemeente Lelystad de plannen van de provincie voor het compensatiegebied nog in het bestemmingsplan opnemen. Er moet bij de aanleg van het nieuwe tankstation verder nog rekening gehouden worden met het broedseizoen en de voortplantingsperiode van de bever. Tussen 15 maart en 31 augustus mag er dus sowieso niet gewerkt worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel