Alle paarden weer op stal na grote brand

LELYSTAD • Do 6 februari 2020 | 22:48 • Donderdag 6 februari 2020 | 22:48

Alle 53 paarden van paardensportcentrum X-tern in Lelystad staan weer gewoon op stal. Ze hoeven vooralsnog niet elders te worden ondergebracht na de grote brand van donderdagavond. Dat zegt een woordvoerder van het centrum aan de Uilenweg.

De brand legde het hoofdgebouw met de kantine en kantoren in de as. De er achter gelegen dressuurhal is wel behouden gebleven, maar het dak heeft grote schade opgelopen.

Zorgen over storm
Medewerkers van de manege maken zich grote zorgen of het karkas van de hal de verwachte storm van zondag wel kan doorstaan. Er zouden delen van het gehavende dak op de stallen kunnen waaien. Mogelijk moeten de paarden voor zondag alsnog elders worden ondergebracht.
Manege Lelystad heeft zes plekken beschikbaar, zo bevestigt woordvoerder Suzanne van der Laan. Ook anderen hebben opvang aangeboden.

Brand door buren ontdekt
De brand werd donderdagavond rond 22:30 uur ontdekt door een buurtbewoner. Zijn ouders en eigenaar Danielle Panhorst van X-tern gingen daarop snel naar de stallen en lieten de paarden los in het nabijgelegen weiland.
De brandweer rukte met veel voertuigen uit. Het korps Lelystad kreeg hulp van collega's uit Emmeloord en Almere. Zij konden voorkomen dat het vuur naar de stallen oversloeg. Er is bij de brand geen asbest vrijgekomen. De recherche was vrijdag bezig met sporenonderzoek, maar over de oorzaak is nog niets bekend.

Huilende mensen
Direct na de eerste berichten kwamen veel verzorgers van de paarden naar het centrum. Velen van hen waren in tranen, omdat ze zich zorgen maakten om de toestand van hun paard. Bij de ingang van de manege stonden rond middernacht ruim 100 bezorgde mensen. Ook burgemeester Ina Adema was ter plaatse om zich op de hoogte te laten stellen van de situatie. De Uilenweg was geruime tijd door de politie afgezet.

Paarden nog in shock
Melanie van Britsom heeft ook een paard bij X-tern staan. Zij was gisteravond snel ter plaatste om te helpen, maar kon niet veel doen. Vandaag was zij in de weer om de paarden te verzorgen. De dieren zijn volgens haar nog wel in shock.
Volgens Melanie zijn klanten van de manege een crowdfundingsactie begonnen. Ze willen geld inzamelen, zodat de eigenaar een nieuwe hal kan laten bouwen. De initiatiefnemers hopen tienduizend euro voor Danielle Panhorst bij elkaar te brengen.
Of de paardenlessen in de buitenbak kunnen worden voortgezet is nog niet duidelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel