Boek over vissersfamilies na aanleg Afsluitdijk

FLEVOLAND • Ma 10 februari 2020 | 17:18 • Maandag 10 februari 2020 | 17:18

De levensgeschiedenissen van vier Zuiderzeefamilies na het dichten van de Afsluitdijk zijn opgetekend het boek 'Eens ging de zee hier tekeer'. Historicus en journalist Eva Vriend sprak met honderd kustbewoners en selecteerde uiteindelijk vier vissersfamilies om het verhaal te vertellen.

Onder meer de familie Van Den Berg uit Urk wordt geportretteerd. Jurie van den Berg: "Er was een enorme weerstand tegen dat dichtmaken van de Zuiderzee. Hun brood werd weggekaapt. Het was een verschrikking voor die mensen."

"Wat blijkt is dat het zeer veerkrachtige, vitale gemeenschappen zijn", concludeert Vriend. Bij het dichten van de Afsluitdijk in 1932 waren ze volgens haar bijna 'ten dode opgeschreven' omdat ze nagenoeg volledig afhankelijk waren van de visvangst. Door creativiteit, flexibiliteit en doorzettingsvermogen wisten de families de werkgelegenheid uiteindelijk te behouden.

Staatssecretaris Mona Keijzer kreeg één van de eerste exemplaren van het boek overhandigd. "Je ziet hoe in deze gemeenschappen de schouders eronder gezet zijn en ze nieuwe nering hebben gecreëerd. Dat is een les voor de toekomst. Onze economie digitaliseert en robotiseert." Omscholing om mee te kunnen doen in de nieuwe economie is dan volgens Keijzer van groot belang.

Het boek 'Eens ging de zee hier tekeer' van Eva Vriend is verschenen bij uitgeverij Atlas Contact.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel