Nederlandse Vakbond Pluimveehouders blij met ophokplicht

FLEVOLAND • Di 11 februari 2020 | 22:28 • Dinsdag 11 februari 2020 | 22:28

Drontenaar Aalt den Herder van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders is blij dat de ophokplicht in Nederland is ingesteld. Vanaf woensdag moeten alle bedrijven die commercieel pluimvee hebben hun dieren binnenhouden. De ophokplicht is door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ingesteld na een recente melding van vogelgriep in Duitsland. De ophokplicht geldt alléén voor boeren met 250 kippen of meer. Hobbykippen vallen niet onder de maatregel.

Volgens Den Herder worden minimaal tien Flevolandse bedrijven getroffen door de maatregel. Hij uitte vorige maand al zijn zorgen, toen de vogelgriep richting Polen was opgerukt. Den Herder pleitte toen ook al voor een ophokplicht. "Wij hebben daar al een tijdje terug om gevraagd bij het ministerie. De minister gaat dan altijd met een commissie van deskundigen in overleg om te kijken hoe hoog het risicoprofiel is. En zeer tegen onze zin heeft ze toen besloten dat ze nog geen ophokplicht zou gaan invullen. We zijn opgelucht dat het dan uiteindelijk wel is gebeurd."

De ophokplicht wordt ingesteld om te voorkomen dat bedrijven in Nederland besmet raken. Omdat de recente besmetting in Duitsland westelijker is dan eerdere besmettingen, is er volgens het ministerie van LNV een kans dat ook in andere delen van West-Europa het virus opduikt. Daarmee wordt het risico voor Nederlandse pluimveebedrijven groter ingeschat.

In onder meer 2017 en 2016 zijn in Flevoland pluimveebedrijven geruimd vanwege de vogelgriep.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel