Afvalcoaches adviseren Zeewoldenaren over scheiden

ZEEWOLDE • Ma 17 februari 2020 | 16:13 • Maandag 17 februari 2020 | 16:13

Zeewolde went langzaam maar zeker aan het nieuwe inzamelsysteem voor huishoudelijk afval. Dat zegt afvalbedrijf HVC. Sinds een paar maanden lopen afvalcoaches van HVC geregeld rond in de woonwijken van het dorp.

Deze coaches bellen huis-aan-huis aan en geven dan bijvoorbeeld advies over wat er allemaal in de nieuwe oranje container mag. Die is bedoeld voor plastic, blik, en drinkpakken.

Ondergrondse containers
Vanwege de invoering van de nieuwe container moesten eind vorig jaar huishoudens hun bak voor restafval inleveren. Restafval moet nu naar ondergronds containers op centrale punten in de wijk gebracht worden.

Het nieuwe systeem zorgde bij de invoering voor behoorlijk wat klachten en negatieve reacties. Zo werkten bij sommige bewoners de pas voor de ondergrondse containers niet. De afvalcoaches zeggen dat er ook een hoop mensen wél enthousiast zijn over de wijzigingen. Het kost alleen even wat tijd voordat iedereen eraan gewend is geraakt, zo denken ze.

Minder zwerfafval
Een bewoonster van het Gildenveld die de coaches maandagochtend spreken merkt op dat er sinds de komst van de ondergrondse containers minder zwerfafval in de buurt ligt. Iets dat volgens haar te danken is aan de kleine klep aan de zijkant van de containers waar ook zonder pas rommel ingegooid kan worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel