Honderden boeren protesteren in Den Haag

FLEVOLAND • Wo 19 februari 2020 | 1:29 • Woensdag 19 februari 2020 | 1:29

Een paar honderd Flevolandse boeren doen vandaag in Den Haag mee aan het landelijke protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Dat zegt Farmers Defence Force (FDF), die de actie heeft georganiseerd.

Boeren uit Friesland en Noordoostpolder hebben zich rond kwart voor één 's nachts verzameld bij Bant. Vandaar trokken de tractoren in colonne via de binnenwegen door Flevoland richting de Stichtse Brug. Een andere groep van Agractie vertrok rond 03:30 uur vanaf de Ketelbrug.

Omdat de boeren geen gebruik mogen maken van snelwegen, moeten ze via provinciale wegen naar Den Haag. Daar staat naast het Centraal Station een manifestatie gepland.

Waarom wordt er op woensdag geprotesteerd?
De actiedag wordt gehouden aan de vooravond van een overleg van de Tweede Kamer met minister Carola Schouten. De Kamer bespreekt 's ochtends onder meer het pakket maatregelen van een half miljard euro om veeboeren uit te kopen en hun bedrijven schoner te maken.

Donderdagmiddag presenteren het Landbouwcollectief en het Mesdag-Zuivelfonds in Nieuwspoort in Den Haag de uitkomsten van een eigen onderzoek naar de uitstoot van stikstof door de agrarische sector. Het fonds, waarvan Flevolander Jan Cees Vogelaar de voorman is, zegt dat ze gaat aantonen dat het kabinet bij het stikstofbeleid van verkeerde cijfers van het RIVM is uitgegaan.

De boeren vinden dat zij onevenredig hard afgerekend worden op hun bijdrage aan de stikstofuitstoot. Doordat stikstof neerslaat in Natura 2000-gebieden, worden daar kwetsbare plantensoorten verdrongen door soorten die juist baat hebben bij stikstof.

Is dit protest vergelijkbaar met eerdere acties?
De boeren hebben sinds het najaar al enkele keren actie gevoerd tegen het kabinetsbeleid. Op 1 oktober stonden er duizenden tractoren op het Malieveld in Den Haag. Op 16 oktober blokkeerden zij provinciehuizen in het hele land. Daarbij ging het er enkele keren fel aan toe. In december lieten boeren zich zien langs snelwegen en bij het Binnenhof, nadat de rechter blokkades bij distributiecentra van supermarkten had verboden.

Farmers Defence Force heeft de achterban in een gedragscode opgeroepen zich strikt aan de afspraken te houden door niet te rijden op snelwegen, geen vluchtstroken te blokkeren en geen geweld te gebruiken.

Waarom voeren de Noordzeevissers ook actie?
In Den Haag sluiten Noordzeevissers uit Urk en andere visserijgemeenten zich bij het boerenprotest aan. De vissers zijn boos op het kabinet, omdat zij door klimaatmaatregelen en de bouw van windparken op zee letterlijk steeds minder ruimte krijgen om te vissen. Het recent aangekondigde Noordzee-akkoord bevestigt de vissers in hun standpunt. Volgens Mick Tinga van Farmers Defence Force krijgen de vissers tijdens het protest de gelegenheid om hun zorgen kenbaar te maken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel