Aviodrome geeft cursus stewardess in één dag

LELYSTAD • Di 18 februari 2020 | 22:01 • Dinsdag 18 februari 2020 | 22:01

Wat zijn de taken van een steward of stewardess tijdens een vlucht? Bezoekers van het Aviodrome in Lelystad krijgen daar antwoord op tijdens de cursus 'Cabin Crew' in het museum.

Professioneel cabinepersoneel geeft tijdens de voorjaarsvakantie kinderen een korte cursus over alle taken in een vliegtuig. Wat moet allemaal gebeuren voordat het vliegtuig gereed is voor vertrek? Hoe controleer je dat er geen gevaarlijke voorwerpen aan boord worden gebracht en wat moet je doen in het geval van een noodsituatie?

Niet alleen drankjes en eten serveren
"Veel mensen denken dat het personeel enkel eten brengt en drankjes serveert. Maar dat is maar een klein deel van het werk", zegt oud-stewardess Marjet Heynens. Ze leert de bezoekers namens de VOC, de Vereniging Oud Cabinepersoneel, wat er allemaal moet gebeuren aan boord. "De kinderen krijgen aan boord een boekje mee met allerlei vragen. En ze krijgen een demonstratie hoe je een zwemvest aantrekt en hoe je een zuurstofmasker gebruikt."

Het Aviodrome vond het een goed idee om de Boeing in het museum beschikbaar te stellen voor de cursus. "Ook wij merken dat passagiers denken; de piloot bestuurt het vliegtuig en de stewardess brengt het eten", zegt Lars Janssen van het Aviodrome. "Wij willen graag laten zien dat het cabinepersoneel er vooral voor zorgt dat alles veilig verloopt."

Positieve reacties
De familie Nossin doet met drie jonge kinderen mee aan de cursus. "Ik ben nog nooit in een vliegtuig geweest dus ik vind het best een beetje spannend", zegt Mara Nossin. Haar oudere broer Stein weet al van de hoed en de rand. "Als iemand zijn stoel niet kan vinden, dan moet je helpen. En je moet weten waar de brandblussers zijn als er iets ergs gebeurt". Koen Nossin vindt het tof om de korte cursus te doen. "We gaan over een paar maanden voor de eerst met het vliegtuig op vakantie en papa wilde dat we eerst eens in een vliegtuig gingen kijken."

De cursus 'Cabin Crew' is nog te bezoeken tot en met één maart.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel