Gebrek aan bewijs voor kinderopvangtoeslagfraude

LELYSTAD • Wo 19 februari 2020 | 14:37 • Woensdag 19 februari 2020 | 14:37

Een 35-jarige vrouw uit Lelystad is woensdag vrijgesproken van fraude met kinderopvangtoeslag. Volgens de rechtbank in Lelystad roept haar manier van handelen wel vragen op, maar ontbreekt overtuigend bewijs voor een veroordeling.

De zaak tegen de Lelystedelinge was onderdeel van een veel groter strafrechtelijk onderzoek naar een gastouderbureau in Hilversum. Daar werd voor ruim 100.000 euro aan onterecht toegewezen toeslagen binnengehaald tussen 2008 en 2014. De vrouw was in die periode gastouder en vennoot bij dat bedrijf. Ze hielp destijds ouders die een gastouder nodig hadden met de aanvraag van toeslagen.

De officier van justitie eiste zestig uur werkstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. Hij vond dat er genoeg bewijs was voor één geval van fraude in 2009. De vrouw zou daarbij veel meer kinderopvangtoeslag aangevraagd hebben, dan nodig was. Daarnaast verdacht het OM de vrouw van het vervalsen van documenten bij het gastouderbureau in Hilversum.

'Niet verantwoordelijk'
De vrouw erkende eerder dat er misschien fouten zijn gemaakt bij de aanvraag voor kinderopvangtoeslag. Maar daar kon zij naar eigen zeggen niet verantwoordelijk voor worden gehouden, omdat zij afhankelijk was van de gegevens die ze kreeg van de aanvrager.

Vrijspraak medeverdachten
Alle andere verdachten in de zaak werden eerder al vrijgesproken in verband met gebrek aan bewijs. Volgens de officier van justitie kwam dat vooral door een taalbarrière en doordat de zaak lang geleden speelde. De rechtbank vindt het tijdsverloop in deze zaak te groot, waardoor belangrijke papieren ontbreken en getuigenverklaringen niet meer even betrouwbaar zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel