Celstraf voor dreigen met aanslag op moslims

MARKNESSE • Wo 19 februari 2020 | 15:25 • Woensdag 19 februari 2020 | 15:25

Een man uit Marknesse die op Facebook dreigde moslims dood te schieten heeft een celstraf van 90 dagen, waarvan 75 dagen voorwaardelijk, gekregen.

De 33-jarige man plaatste vorig jaar maart een bericht op Facebook, waarin hij verwees naar de toen net gepleegde aanslagen op twee moskeeën in Christchurch in Nieuw-Zeeland. De Marknessenaar zei dat hij het geweldig vond wat daar was gebeurd. Hij schreef "Tomorrow I do the same. I buy a gun I kill every fucking moslim."

Kort daarop werd hij opgepakt in een snackbar. Tijdens zijn aanhouding riep de verdachte tegen de agenten dat hij veertig moslims zou gaan afknallen.

Volgens de rechtbank heeft de man met zijn handelen 'de kans genomen dat een deel van de bevolking bedreigd zou raken'.

Zelf verklaarde de man dat het plaatsen van het Facebookbericht een schreeuw om hulp was. Hij zou niet van plan zijn geweest een aanslag uit te voeren.

Alcoholprobleem
De man is onderzocht door deskundigen. Hier kwam uit dat hij grote moeite heeft met het uiten van zijn emoties en dat hij een alcoholprobleem heeft. Ook tijdens het plaatsen van het Facebookbericht en zijn uitingen in de snackbar was hij onder invloed. De deskundigen vonden geen aanwijzingen van een rechts-extremistisch gedachtegoed.

Om te voorkomen dat de man opnieuw in de fout gaat, legt de rechtbank bijzondere voorwaarden en een proeftijd van drie jaar op. De man moet een behandeling ondergaan en mag geen alcohol meer drinken. Ook komt hij onder toezicht van de reclassering te staan.

De rechtbank week enigszins af van de eis van de officier van justitie omdat de rechter alleen een poging tot bedreiging bewezen acht. Uit het onderzoek is namelijk niet gebleken dat de bedreiging is aangekomen.

Ook zegt de rechtbank er rekening mee te houden met het feit dat een langere onvoorwaardelijke straf niet bijdraagt aan het voorkomen van herhaling.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel