Nieuwe maatregel tegen aso-rijders vanaf maart

ALMERE • Vr 21 februari 2020 | 11:54 • Vrijdag 21 februari 2020 | 11:54

Vervoersmaatschappij Keolis begint in de loop van maart met het innen van een vast schadebedrag bij mensen die in Almere overlast veroorzaken in de bussen van het bedrijf. In januari werd al duidelijk dat Keolis van plan was dit beleid te gaan voeren.

Mensen die agressief zijn in de bus moeten minimaal 313 euro betalen. Dat bedrag kan hoger worden als er bijvoorbeeld ook schade is ontstaan door vernielingen. Het schadebedrag staat los van een eventuele bekeuring of straf van justitie. Dat kan er dus nog bovenop komen.

De zogenoemde 'Directe Aansprakelijkstelling' wordt door ServiceOrganisatie Directe Aansprakelijkstelling (SODA) geïncasseerd. Deze organisatie berekent ook het schadebedrag. Volgens SODA is het moeilijk om een exact bedrag vast te stellen voor schade, onder meer omdat elke daad anders is. Voor een snelle afhandeling is daarom een vast bedrag bepaald. Deze 313 euro is opgebouwd uit bijvoorbeeld de personeelskosten die bij de afhandeling van een incident komen kijken.

Overlast en extra werk
Keolis wil met de vordering gecompenseerd worden voor de overlast die het door agressieve reizigers ervaart en voor het extra werk dat de vervoersmaatschappij dankzij hen moet uitvoeren. Het bedrijf ziet het schadebedrag als een extra maatregel om het veiligheidsgevoel in de bus te verbeteren.

Daling van incidenten
Het vaste schadebedrag is 1,5 jaar geleden als proef ingesteld door vervoersbedrijf Qbuzz in Utrecht. Dat resulteerde daar volgens Keolis in een sterke daling van het aantal incidenten door agressie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel