Balgstuw na storm weer gedeactiveerd

ENS • Zo 23 februari 2020 | 14:41 • Zondag 23 februari 2020 | 14:41

Rijkswaterstaat heeft zondagmiddag de balgstuw bij Ens opgeblazen, om het achterland te beschermen tegen het hoogwater uit het IJsselmeer en Ketelmeer. Inmiddels is het waterpeil weer voldoende gezakt en zondagavond heeft Rijkswaterstaat de balgstuw weer leeg laten lopen.

Het scheepvaartverkeer in het Ramsdiep was zondagavond nog wel gestremd. Maandagmorgen hebben duikers de stormvloedkering eerst geïnspecteerd om te kijken of de balg het opblazen en leeglopen goed doorstaan heeft. Om half twaalf werd vervolgens het scheepvaartverkeer weer vrijgegeven.


Hoe werkt die balgstuw ook alweer?
De balgstuw loopt evenwijdig aan de Ramspolbrug in de N50 en bestaat uit drie afzonderlijke onderdelen. Bij normaal weer ligt de stuw op de bodem van het Ramsdiep en heeft de scheepvaart vrije doorgang. Als het water in het Ketelmeer te hoog wordt, wordt de dam opgeblazen. Hij wordt gevuld met lucht en water waardoor het Zwarte Meer en het achterliggende gebied beschermd zijn tegen overstroming.

In mei 2019 werd de balgstuw nog getest


Volle sloten in de polder, gemalen draaien volop
Ook in de gemeente Noordoostpolder staat het water in sommige sloten erg hoog door de vele regenval. Volgens Waterschap Zuiderzeeland is het peil in de polder hoger dan gebruikelijk, maar kunnen de gemalen het nog wel aan. Momenteel zijn de inlaten gesloten, zodat er geen water de polder in kan komen. Er hoeven geen extra pompen ingeschakeld te worden om het overvloedige regenwater het IJsselmeer in te pompen.Volgens weerman Robert de Vries is er op de meeste plekken in Flevoland in de maand februari al tussen de 80 en 100 millimeter regen gevallen. Normaal gesproken valt er in de hele maand februari rond de 50 á 55 millimeter.

Ook in de haven van Urk staat het water hoog

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel