Lelystad blijft hopen op landelijke sanering asbestdaken

LELYSTAD • Ma 24 februari 2020 | 18:01 • Maandag 24 februari 2020 | 18:01

De gemeente Lelystad blijft een landelijke aanpak voor het saneren van asbestdaken steunen, ook al staat de samenwerking op losse schroeven.

Andere gemeenten, huiseigenaren, boeren en woningcorporaties trekken hun steun voor het plan in, nadat afgelopen zomer in de Eerste Kamer een wet sneuvelde die asbestdaken per 2024 verbiedt. De Kamer vond dat het kabinet te overhaast en te rigoureus te werk was gegaan. Het plan zou mensen die hun dak moeten vervangen veel werk bezorgen en op hoge kosten jagen.

Lelystad kent al sinds 2016 een regeling voor eigenaren van huizen met een dak van asbest. Zij kunnen een lening tegen gunstige voorwaarden krijgen om het dak te saneren. Volgens wethouder John van den Heuvel hebben ruim 100 huiseigenaren gebruik gemaakt van de regeling. In totaal gaat het om 1 miljoen euro aan leningen.

Nadat de landelijke wetgeving strandde, leek de urgentie te verdwijnen, maar Lelystad blijft een nationale samenwerking ondersteunen. Wethouder Van den Heuvel heeft nog geen officiële afmelding gekregen voor de ondertekening op 2 maart. Hij gaat er dan ook vanuit dat de landelijke regeling er komt, maar mocht het alsnog niet doorgaan, dan is het volgens Van den Heuvel heel erg jammer: "asbest is slecht voor de gezondheid".

Hoe dan ook, het eigen fonds in Lelystad blijft in stand. De gemeente deed dat ook toen de verplichting tot sanering sneuvelde. Van den Heuvel heeft goede hoop dat over een aantal jaren alle asbestdaken in zijn gemeente zijn gesaneerd. Daarmee zal Lelystad zeker niet asbestvrij zijn. In huizen en gebouwen is het materiaal destijds ook gebruikt om mee te bouwen. Het gaat volgens de wethouder dan ook wel even duren voordat alles is vervangen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel