Helleborus staat er gekleurd op

ESPEL • Za 7 maart 2020 | 14:57 • Zaterdag 7 maart 2020 | 14:57

De helleborus, wie kent hem niet? Het is een plant van het geslacht nieskruid, bij velen beter bekend als lenteroos. Maar het is een heksenkruid, een plant die giftig is. Wies Voesten kweekt ze al een kleine dertig jaar. In haar 'Stekkentuin' in Espel staan meer dan 300 varianten in kleuren en maten. Ieder weekeinde komen bezoekers uit binnen- en buitenland ze bekijken.

"Het zijn superplanten", zegt Wies Voesten. De plant bloeit meestal in februari of maart, dit jaar echter al in januari. "Daarna hebben ze alle stormen in februari moeten doorstaan, maar ze staan er nog steeds hartstikke mooi bij."

Voesten weet ook waar de classificatie 'heksenkruid' vandaan komt. "Van de wortels van de helleborus maakten ze in het oude Griekenland al een gif dat nauwelijks sporen nalaat."

De Stekkentuin
Dertig jaar gelden begon Voesten met 'De Stekkentuin'. Het erf van de voormalige boerderij van de familie toverde ze stap voor stap om tot een tuin die inmiddels bekend is in binnen- en buitenland. Op een mooie zaterdag komen er zomaar 100 plantenliefhebbers. "En straks met de Tulpenroute nog wel meer."

Voor wie de bloeiende helleboris nog wil bewonderen, organiseert De Stekkentuin in maart de Open Helleborus Dagen. "Iedere vrijdag en zaterdag, en dit weekeinde ook op zondag." Tijdens de open dagen is er ook een kleine schilderijenexpositie van helleborussen en andere voorjaarsbloeiers op doek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel